Het begin:  29-11-2012

 Het heeft even geduurd, maar ga toch van start in de drukke tijd van het sorteren. Maar zal me eerst voorstellen, zodat je een beetje weet wie je voor je hebt die nu de Collumn schrijft. Ik ben Noi Schrauwen, afkomstig uit Thailand en woon nu al sinds 2007 samen met Wino. Er is in de tussentijd wel heel wat gebeurd, eerst de inburgering toen getrouwd en nu 3 dochters van drieënhalf jaar, twee jaar en 7 maanden oud. Het is dus een hele drukke tijd geweest en samen runnen we een akkerbouwbedrijf in Stampersgat met als hoofdtak pootaardappelen, we telen rond de 55 hectare waarvan altijd nog zo'n 15 hectare Bintje's. Daar help ik dan ook graag mee met het sorteren en selecteren en al het werk wat er bij komt kijken als ik daar enigzins tijd voor heb. Het voorjaar was heel wispelturig, er kom heel vroeg worden gepoot(te vroeg ?) en daarna de laatste op 18 mei. We kregen te maken met een natte zomer en een rooiseizoen dat ook niet vlekkeloos verliep. Toch waren de aardappelen bijtijds binnen. Het was wel even wennen voor mij aan het Nederlandse klimaat. Het sorteren is bij ons al een geruime tijd aan de gang en hopen rond de jaarwisseling klaar te zijn. De partijen zijn mooi dit jaar, er zijn ook iets meer kilo's in de afleverbare maat in vergelijking tot vorig jaar, maar doorgaans zijn het wel mooie knollen met lengte. Maar hoe het seizoen verder zal verlopen, trekt de pootgoedprijs nog verder op in vergelijking met de consumptie ? of blijft de handel in afwachtende houding, de tijd zal het leren of we er nu goed aan doen om al een gedeelte te verkopen. Maar gezien de maatsortering, kilo's en de prijs die je nu kan maken vandaag de dag met de Bintje's, moeten we nog maar zien of dat de andere rassen aan dat saldo kunnen komen. Het is leuk om een stukje te schijven op Bintje.info.nl

Groetje's Noi.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

 

Geduld:

Het heeft even geduurd, ik had ook niet veel inspiratie, alles is al eens gezegd, moet ik dan weer zeggen dat je vrije rassen vrij moet telen,het gebeurd bij Spunta nu wel meer, en dan zie je dat het helpt, ze kunnen er gewoon moeilijk aankomen, 35/60 is gewoon 30 cent en dan vergeet iedereen de 28/35 die doet 58 cent, is maar 2000 kg per ha,maar daar kun je voor laten spuiten inclusief middel en laten rooien, en het is nog geen 2 kisten vol, als je ze in de poule levert bv 28/55 krijg je volgens mij geen 30, dus ik zeg het maar niet meer, geduld raakt op, Bintje consumptie doet het goed in Belgie dit jaar,beter als al de andere rassen, die Belgen zijn zo gek nog niet, alleen door het AM beleid moet iedereen aan de AM rassen, dit kost wel wat ha voor de Bint, maar blijven dat doet ie, maar bij ons..... als ik nu moet kiezen tussen Bintje en Spunta, op onze kavel ze zijn beiden niet AM, dan nijg ik nu om gewoon alles op de Spunta te zetten, dat klinkt raar uit mijn mond, maar dit jaar gewoon weer 60 ton Spunta E, en blank, ze gaan naar Jamaica, Syrie[moet je dat trouwens willen?  Soedan, Egypte en Saoedi Arabie, dus perfect spul, en zeker 15 ton meer dan Bintje in de maat dat is teveel, dus ik weet nog niet wat we volgend jaar doen, we hebben alle Bintjes al vroeg verkocht, omdat er genoeg consumptie kwam dachten we verkopen en snel.

Uien is een drama, maar vorig jaar was perfect dus dat kan een keer, als ze goed zijn gewoon wachten,ze ruimen nu alles op wat ze voor niks hebben gekregen,er komt nog wel weer vraag, maar echt een beetje prijs boven de 10 zie ik niet gebeuren maar eenieder moet maar doen wat hij goed vindt.

 

 

SLACHTEN , 24 juni 2011

Als mijn vader en moeder nog hadden geleefd dan zag het er niet best voor hun uit,mijn moeder slachtte vroeger iedere week een kip, of haan, het hele gezin eromheen, dan moest ik of mijn broertje de kip vasthouden en mijn moeder sneed dan in een keer ritueel de kop eraf, dan werd dat dier door ons allen geplukt en wees mijn moeder het hartje en de lever aan en soms bij kippen zag je nog een ei in wording, mooie tijden waren dat, en de hond ging er met de kop vandoor. Mijn vader was dol op een beetje stropen dan reed hij s`avonds in de schemer met de trekker over het land en als hij een haas zag dan schoot hij met de buks op dat dier, en hij nam het mee naar huis, waar hij het dier dan slachtte, mijn moeder moest het binnenwerk doen, en dan ging het beest als een haas de diepvries in, en als er een bepaalde oom of tante kwam dan kwam dat dier op tafel, hazepeper werd dat dan genoemd, nu zouden zij achter de tralies belanden, de dierenpolitie zou hun wel krijgen, tegenwoordig zijn dieren ons voorbij gestreefd, wij zijn toch vleeseters dus dan zijn er dieren die je kunt eten, dat is nooit anders geweest,wij staan boven hun, maar bij sommige mensen is dat toch anders helaas.

Het is komkommertijd, dus weinig nieuws, dan krijgt zomaar onze komkommer de schuld dat er mensen doodgaan aan het eten van groente, bijna niemand at er nog komkommer terwijl dat toen nog helemaal niet bewezen was, ook mensen die roken deden dat terwijl er op ieder pakje staat dat roken schadelijk is voor de gezondheid , en dan roken ze gewoon door, en is er iets met een gezond produkt dan laten ze het staan, wij zijn toch ook een wonderlijk soort.

Dan maar over de piepers, de poolprijzen zijn goed, de nieuwe oogst lijkt bij ons ook weer goed, de selektie is jaren niet zo makkelijk geweest, 2 percelen met bont in het begin, na 3 keer waren ze schoon, en de rest, er zit niks in[afkloppen] de eerst aardappelen zijn al dood in de polder, ik denk dat bij ons binnen 10 dagen de Miranda dood gaat, en daarna de Bintje, ja het ras is wat gekrompen, maar er was laatst toch weer vraag voor 28 cent, dus zo negatief is het nu ook weer niet, het wordt wel een spannend jaar voor de bint, maar de echte Bintje teler, en of frietbakker zal er altijd blijven.

Het is nu dus even rustig, tijd om op te ruimen, kisten nakijken, administratie bijwerken, en als het mooi weer is lekker een bbq tje, gewoon van de slager, ik heb tijd genoeg want ik mag toch niet zelf slachten.

 

DROOG,       6 mei 2011
Al 2 maanden bijna geen regen gehad, dat is toch extreem, en wanneer komt er wat?. De Bintjehandel is slecht afgelopen, er zitten nog steeds Bintjes in de koeling, die gaan nu in de salade of vlokken, hoe kan het dat het zo is gegaan, Belgie heeft minder afgenomen, maar ik lees net dat er in Wallonie  meer dan 80% Bintje staat, is dat allemaal uit hoevepootgoed gekomen, dus uit eigen pootgoed zonder Naknorm? Het komende jaar verwacht men dat er niet minder is uitgeplant dus dat er weer teveel zijn,wie het weet mag het zeggen, al vaker was er tekort als men teveel verwachte, je kunt ze nu wel verkopen 25 om 40, daar kun je ze wel voor telen, alleen niemand weet hoe lang het nog droog blijft, en dan kan het zomaar weer 5 cent stijgen, afwachten dus en wel wat verkopen dat zie je nu wel aan de uienmarkt, als je de hele winter geen kg hebt verkocht terwijl ze 30 zijn geweest waar wacht je dan nog op, dit had ook niemand verwacht, dat is nu het leuke van de vrije handel je weet het nooit, vaak alles of niks, maar als je zelf een klein beetje poult, dan heb je in ieder geval een basis, dat doen we nu ook met de Spunta, ze kopen nu Spunta E voor 31 cent oktober leveren, dan ben je toch gek als je niet wat verkoopt, dat hebben we dus ook gedaan.

Het is de week van dodenherdenking en bevrijding, Bin Laden is er niet meer maar er zijn nog anderen zat, al die landen met die dictators die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten zijn nu hot, en bijna al die landen hebben Spunta nodig, dat hopen wij dus, maar dat is ook allemaal onzeker, voor veel handelshuizen is het toch spannend hoe dat dat allemaal komt, over 4 maanden moeten de eerst poters alweer geexporteerd worden.

In deze week van de bevrijding zijn we naar de musical Soldaat van Oranje geweest, dat is in Katwijk in een hangar op vliegveld Valkenburg. Daar hebben ze een draaiende zaal gebouwd met rondom decor, de ene keer heb je film, en de andere keer wordt er gespeeeld, dat is wel geweldig om mee te maken je zit er zo middenin, het kost een paar centen maar dan heb je ook wat, voor ons werd de avond al goedkoper door mijn gekluns, van te voren hadden we gegeten en ik zou pinnen, maar of dat ding was niet goed of ik niet, maar de pas werd geblokkeerd, nu had ik net genoeg geld mee om het eten te betalen, maar ja toen moesten we nog parkeren bij de musical en daar had ik geen geld meer voor, toen moest de auto van het terrein af anders werd hij weggesleept, dus 10 minuten terug rijden, hard rennen en net op tijd binnen anders mocht je er niet in , alleen in de pauze pas, omdat de zaal draait. In de pauze hebben we samen 1 flesje cola gedronken uit 1 rietje, en toen waren we blut, maar we stonden niet droog!

Zwammen,    23 maart 201
Het is al weer een maandje geleden, maar ik ben opnieuw de beste zwammer van Flevoland, en of je nu zo blij moet wezen met zo`n titel? Telkens als je iemand tegen komt is het "he! Zwammer", maar ja dan had je maar niet mee moeten doen. Het was weer een heel spannend weekje toen, weinig slapen veel spanning, maar op het moment dat ik die ton in stap toen was het over, gek is dat eigenlijk, want als ik dat gewoon overdag in mijn werkkleding zou moeten doen zonder een biertje dan durf ik dat niet , bang om wat ze zullen denken of zeggen, en toen ik in die ton stond , stonden er 700 mensen mij aan te gapen en het interesseerde mij toen niets, maar goed nu moet ik volgend jaar weer, en dat is toch anders als je moet.

Zwammen kunnen trouwens heel veel mensen, nu worden er opeens veel minder bintjes gepoot in Belgie, dan denk ik eerst zien, het kan maar zo dat ze dadelijk in april nog heel veel kopen, de prijs is gezakt, dus veel goedkoper dan licentierassen, dus ik moet het echt nog zien, dat komt door de aaltjes zegt men daarom nemen ze allemaal am rassen, maar als je last van aaltjes hebt dan moet je heel gericht rassen kiezen, en niet zomaar een am ras nemen.

 Wij hebben vorige week de uien gezaaid, lekker vroeg net als vorig jaar , en toen is het ook goed gekomen, bruto uit de schuur zelfs 100 ton per ha, echt een rekord, maar we hadden ze te duur verkocht en dan is iedere kale ui tarra, ik geloof daar niets van dat ze alle uien waar een kaal plekje aanzit eruit gooien, als ik zie wat er in d,e supermarkt ligt, daar zijn werkelijk alle uien kaal, en onze kale uien worden allemaal weggegooid, dubieuse praktijken vindt ik dat, daar is het laatste woord nog niet over gezegd!

Deze week zijn wij kinderloos, Anita woont nu in Wageningen, en Tom en Rob zijn met school op werkweek, eerst naar Munchen, dan naar Dachau, naar een concentratiekamp kijken, dat moet je gezien hebben dan weet je wat er in de oorlog is gebeurd, en ga je ook niet meer roepen als je tegen ajax bent "we gaan op jodenjacht" dat klinkt onschuldig, maar er zijn er miljoenen vergast dus dat kan echt niet, en als ze dat gezien hebben dan gaan ze nog 2 dagen skieen in oostenrijk, waar bijna geen sneeuw meer is ,dat is dan wel weer jammer, dan maar wat anders doen en anders ga je maar wat zwammen in de bus.

We zijn nu met het laatste perceel aan het ploegen, en aan het aardappels nalezen, dat nalezen is nodig omdat ze duurder zijn verkocht dan dat ze nu zijn, dan is elke rotte er een teveel, en voor het poten is het nog te vroeg, de grond is koud, en de aardappelen zijn amper gekiemd, vorig jaar waren de laatst gepote aardappelen de beste, ze moeten eigenlijk gelijk doorgroeien, maar als het nog een week droog blijft dan zullen de mensen wel zeggen  'hij kan mooi zwammen dat het te vroeg is maar nu is hij zelf aan het poten. " .

 

 

 

Oersaai
Vandaag eindelijk eens zon en mooi weer, eigenlijk is januari helemaal niet nodig, je hebt gelukkig nog wat verjaardagen en de prijzen van de producten zijn goed, maar het is door het weer zo saai, elke morgen opnieuw koud, ik heb vorige winter een thermo-overall gekocht voor in de koeling, maar ik heb hem nu al vanaf 1 december aan en nu loopt zelfs de hele buurt erin en allemaal dezelfde kleur, ook weer saai, als het waait dan waait het gewoon een week, vervelend koud en saai dus.

Januari is ook de maand van de eerste vergaderingen, handelshuizen die hun prognoses geven over het lopende seizoen, wordt het nu 30 cent of niet?, de Nak vergaderingen waar zoals altijd de S telers altijd vinden dat ze teveel betalen, dat is misschien ook zo, wij kunnen niet zonder hen, maar ik betaal toch meestal 15 cent meer voor een S, en dan moet ik nog bidden dat het een S blijft, dat is ieder jaar weer spannend, je kan niet even achterover leunen, als je een S koopt en denkt zo, daar heb ik geen werk meer aan. Dan heb je nog de vergaderingen waar je je spuitlicentie kunt verlengen, maar dan moet je wel €30 betalen, 3 uur zitten luisteren, en niet iedereen kan leuk vertellen, als er een oersaaie tussenzit dan is het echt topsport om het vol te houden, ook zijn er altijd boeren die je na de pauze niet meer ziet.

We zijn inmiddels nog steeds niet voedselveilig, ik heb inmiddels bezwaar aangetekend, ik heb Het handelshuis Meyer gemaild dat we niet voedsel veilig zijn en dan maar kijken wat er gebeurd, als ik een bonnetje aankoop rattengif naar Nak agro fax dan zijn we weer voedselveilig, en dat ga ik niet doen, want dan veranderd er weer niets, en het is juist zaak dat er nu wat veranderd, volgens mij zijn Meyer en Agrico zogenaamd voedselveilig, de Hzpc regelt het zelf, en de andere handelshuizen doen er volgens mij niet aan.

Maar nu is het februari, en morgen gaan we op excursie met de veeteelt studieclub Rutten, we bezoeken dan altijd 2 veebedrijven en het belangrijkste die dag is het tussen de middag programma, eten en drinken, en dan genoeg!, dus in een cafeetje waar dat kan, gewoon grote stukken vlees, aardappelen en of patat, en het belangrijkste is die moeten zitten in grote schalen, we zijn ooit eens ergens geweest, dan komt er een ober met een soort dessertschaaltje, met patat, de eerst de beste die hem kreeg die gooit het helemaal op zijn bord, en toen moest die ober nog 25 keer met zo`n schaaltje lopen, en dan de groente nog, en als hij dan eindelijk klaar is, en vraagt"smaakt het?' dan willen we weer 25 schaaltjes patat, dan ben je weer een uur verder, nee, die middagmaal is heel gezellig, oja we gaan ook nog koeien kijken, anders is het saai.

Eind februari ga ik ook weer buutreednen, 10 minuten zwammen in een ton, dat is dan heel spannend nu nog niet, ik heb het typetje en verhaal aardig in mijn hoofd zitten, maar als het eenmaal nog 2 dagen ervoor is dan wordt het wel spannend, dan kun je wel zeggen dan doe je het toch niet, maar dat is nou net de kick, dat je daar opkomt tussen 700 man en dan eenmaal die ton instapt en dan ben je gewoon 10 minuten een ander mens, dan interesseert het niks wat een ander dan denkt je doet het dan gewoon, en ik weet nu al zo`n avond is niet oersaai .

 

 

Goed

 

Het jaar 2010 loopt op zijn eind, net als alle andere jaren is er weer veel gebeurd, maar dat is voor een ieder verschillend, sommigen hebben iemand verloren, of hebben er iemand bij gekregen, dat is bij iedereen weer anders.Bij ons is er een lieve tante overleden, maar dat hoort bij het leven, alhoewel deze nog wel even had mogen blijven. Andere opvallende dingen zijn mijn weekje Gambia die was ook heel bijzonder, ook erg tegenstrijdig, heel arme mensen die werken op een farm, waar heel veel groeit, ook heel mooi warm weer terwijl het bij ons dan winter is, het was een geweldige week, waar ik met heel veel energie terugkwam. Ook mooi was dat Anita slaagde voor Vwo, en nu op kamers zit in Wageningen, je dochter die zomaar uit huis gaat, waar je niet elk moment meer weet waar ze is en wat ze doet, daar heb ik erg aan moeten wennen, maar nu na 4 maanden gaat er een week voorbij zonder dat we ge-sms`t hebben en dan is het goed, het gaat daar heel goed met haar, en de meeste weekenden is ze thuis. Met de jongens gaat het ook goed, ze leren niet meer dan nodig is, en dan maar hopen op een 6 je, of je je er nu veel mee bemoeit of niet, het maakt niet uit, en eigenlijk was ik vroeger niet anders, maar dat weten ze niet..nog niet.

Het was ook een bijzonder jaar als boer, heet voorjaar mooie voorzomer en daarna altijd nat, dan hebben wij nog het geluk dat we lichte grond hebben, zodat we alles vrij vlot konden rooien, ook omdat we alles door de loonwerker laten rooien dus dan ben je ook aan  beurt als het zover is, het kan wel eens 1 of 2 dagen uitlopen maar dat maakt niet veel uit, dus eigenlijk hebben we alles goed droog binnen gekregen, veel kilo`s en doordat de consumptie steeds duurder wordt zal de prijs ook goed zijn, in ieder geval was de vrije Spunta zoals altijd weer heel best, de uien waren ook super een perceel van 110 ton en die liggen nu nog mooi in de schuur, hiervan is de helft verkocht, en 1 perceel hebben we afland verkocht. Bij de aardappelen hadden we bij de Bellini en Spunta opbrengsten van rond 60 ton, sinds we het land anders klaarmaken en vloeibaar bemesten hebben we veel minder loof, meer knollen, dat komt ook door het draaien en door de ethyleenbehandeling, bijna geen kluiten en een hogere opbrengst, dus daar gaan we mee door. Bij de koeien gaat het nu ook weer goed, afgelopen zomer veel uitval door onverklaarbare dingen, zomaar heupbreuken, verwerpingen, en eerst ook nog een slechte melkprijs, al deze dingen zijn nu weer opgelost, en dan is het weer leuk werk, ook hadden we vorige week zomaar weer een koe met 100000 liter terwijl wij dat niet eens doorhadden, tegenwoordig moet je dat allemaal uit de computer halen en vroeger werd alle lijsten elk jaar opgestuurd, en nu kijk je daar gewoon wat minder naar, al met al ondanks alle tegenslagen was het toch voor ons wel een mooi jaar.

Nu zijn we bijna klaar met sorteren, beetje opruimen soms nog een klusje opzakken, misschien schaatsen, op naar het nieuwe jaar en wie weet wat dat weer gaat worden? Bij de Agrico weten ze dat ook nog niet, was wel erg opmerkelijk dat er bij zo`n groot handelshuis zulke dingen gebeuren, luisteren naar de leden valt niet altijd mee, in een jaar dat de consumptie duur wordt doe je gewoon een heleboel boeren weg, en is er ook minder marktwerking omdat er weer een speler afvalt, des te meer spelers er zijn, des te hoger de prijs, je moet er moeite voor moeten doen om aan ons produkt te komen, daardoor krijgen we allemaal een hogere prijs, maar als we alle aardappelen aan frietfabrikanten geven dan zijn we slaven van de fabriek, en dat moeten we niet willen, ik wens eenieder een gezond en b[l]oeiend 2011.

 

 

 


 

 

Doodziek!

Elke ochtend luister ik naar het nieuws, iedere avond kijk ik journaal, en waarom? omdat er een ramp zit aan te komen, ik heb bovenmaatse Spunta`s verkocht  als consumptie en daarvan heb ik geen voedselveiligheidsbewijs, dus ik verwacht binnenkort gele koorts, de pest en cholera, hoe dom ben ik toch geweest, wat een klungel dat ik dat heb kunnen doen, deze aardappelen hebben niet in een cel gestaan bij rattengif, want dat moet als je voedselveilig wilt zijn, dan MOET je rattengif in de cel hebben staan ook als je geen ratten hebt, deze aardappelen hebben afgelopen zomer niet onder een zeiltje gelegen tijdens transport, toen het dreigde te motregenen, ook heb ik hier geen afleverbonnen van, en ook kan ik niet precies aangeven welk perceel het is omdat ik alle bovenmaatse heb samengevoegd, en het allerergste moet nog komen, want ik wist de rooidatum niet precies, we hebben ook heel wat dagen gerooid dit jaar, de pootdatum wel gelukkig toen was mijn zus jarig dus dat weet je lekker veilig is dat,maar ik kon niet aangeven of er ook gejaagd was in de aardappelen, want dan kan er hagel in de aardappel zitten, dat is ook vreselijk, als ik bij een poelier een haas koop dan mag het wel, maar in een aardappel niet, want dan krijg je loodvergiftiging, en dat had ik kunnen weten natuurlijk wat een domoor ben ik toch, maar ja nu staan er heel wat levens op het spel, ik doe geen oog meer dicht.

Dit lijkt natuurlijk niet echt, maar het is het bijna wel, ik had vanmiddag voedselveiligheidsinspectie, andere jaren had ik dat ook maar was het met 15 minuten klaar, maar nu niet, midden in de drukste tijd van het jaar moet ik die man aanhoren, elke vraag is bloedserieus, ik werd er bijna doodziek van, wat een onzin, wie kan mij helpen om dit te veranderen, wij zitten bij Stet daar hoeft het niet, wij zitten bij Den Hartigh daar hoeft het niet, wij hebben vrije rassen als Bintje en Spunta dan hoeft het niet , maar bij Meyer moet het wel terwijl wij nog nooit 1 kilo consumptie hebben afgeleverd, het gaat altijd tot de maat 60 in het pootgoed en daarboven eten we met de familie zelf, en het mooie is nog als je voedselveilig bent, dan komt de rekening!Als je geen consumptie teelt dan is dit grote onzin ik hoop nu eens dat er meer mensen opstaan en zeggen dit is belachelijk, is het niet raar dat je in een bewaarcel rattengif moet zetten, het ergste gif dat er is, dit wordt door de rat meegenomen naar de aardappelkist en na een paar dagen gaat hij dood, maar het voer ligt in de kist tussen de aardappelen, ik heb nu aangegeven dat ik dat niet ga doen, wie volgt?

 Doen wij ook nog leuke dingen, ja sorteren het is allemaal heel druk, alle Spunta gaat gelijk weg,we zijn nu met de Miranda bezig die sorteren we voor de koeling, en daarna moeten de Bintjes nog, daar hebben we niet zoveel bovenmaatse van dus daarvan wordt je niet doodziek.

 


 

 

Datum, 8 november 2010

 

Eindelijk

Eindelijk weer eens een collumn, ze hebben de site vernieuwd, en daarna kon ik steeds geen collumn schrijven omdat ik niet wist hoe dat moest, alles is veranderd voor mij, moest ik eerst voor elke hoofdletter een teken typen, en voor ieder nieuwe zin, nu kan het gewoon in 'word'.

"Eindelijk" zullen veel boeren zeggen, als ze de produkten in de schuur hebben, hoe dat maakt niet uit maar je bent blij dat het is gelukt, dan moet het nog droog, en dan pas kun je afleveren. Nog even iets over mijn laatste collumn, daarin zeg ik dat we nooit kachels gebruiken bij het uiendrogen, de inkt was nog niet droog of de kachels hingen voor de uien, zo nat hadden we ze ook nog nooit binnengereden, maar ik bedoelde wel als het gewoon droog weer is en normaal produkt, dan heb je geen kachel nodig.

De uien liggen nu mooi droog in de schuur, duur te worden, lijkt het, maar dat moet allemaal nog, het ligt er maar aan hoe de export gaat lopen, vorig jaar leek het geweldig te eindigen, toen plots de Russen afhaakten, en dan ben je zomaar een duppie kwijt. We zijn nu volop aan het sorteren en afleveren, dan komt er ook eindelijk weer geld binnen, de afgelopen maanden zijn altijd de duurste van het jaar, loonwerk, landhuur betalen, pacht, voer, en de laatste rekeningen van de bestrijdingmiddelen. Als je nu vrije Spunta`s hebt dan krijg je gelijk 35 cent, dat is toch wel heel veel verschil of je ze vrij hebt of in de poule, maar de ene poule is de andere niet, lever je nu in de poule aan den Hartigh dan krijg je 12,5 cent tot 55, bij Meyer 15 tot de maat 50, maar wij hebben ook Bellini die hebben we al in september geleverd, met veel moeite ze snel droog gekregen en snel gesorteerd, en dan eindelijk komt de afrekening, dan krijg je 8 cent voorschot, daar halen ze snel de licentie af, dus je krijgt amper 6.5 cent, dan heb je wel heel weinig vertrouwen in de markt, terwijl de consumptie toen al het dubbele was, dan denk ik dat doe je niet goed, ook al krijg je aan het eind van het seizoen een premie, omdat je vroeg levert, maar je moet de teler die vroeg levert gelijk belonen, nu houden ze het geld te lang vast en dat hoort niet.

Zo het is gelukt deze collumn is eindelijk klaar, en als ik op het goede icoontje druk dan blijft hij nu staan, en dat is me de afgelopen 4 weken nog niet gelukt, en steeds weer een ander verhaal wat er niet opkwam, maar nu gaat het lukken, eindelijk! 

 



Datum: 17 september 2010

 

Advies!

Het beste advies deze week was, binnenblijven en niet naar het land het is veel te nat, en er moet nog zoveel gebeuren, wij hebben nog 5,25 ha aardappelen in de grond, maar ook al 18 gerooid, en landelijk is dat 45%, dus wij hebben het nog niet slecht gedaan, en het mooie is, we hebben al 4 ha gesorteerd, en die zitten al in de zak, Bellini en Spunta die bij Stet in de poule zaten die zijn al weg, dus we hebben weinig last gehad van de regen en hoefden niet zoals veel andere boeren de hele dag uit de schuurdeur kijken of het al droog wordt.
De aardappelen waren van perfecte kwaliteit, blank en veel kg ,Bellini zelfs 60 ton bruto, het advies om in het voorjaar geen kunstmest meer te strooien en alles vloeibaar te geven werpt zijn vruchten af, we hebben al weer meer kg dan vorig jaar, en doordat het gewas daardoor geleidelijk groeit en op tijd beregenen heb je ook geen schurft, ook hebben wij proeven liggen met calcium tegen schurft, dit op de lichtstegrond , en het lijkt dat het echt helpt , in die calciumoplossing zit ook nog 10 kg stikstof, dus die neem je ook mooi mee, dus dit advies lijkt een goede keus.
We hopen volgende week weer te gaan rooien, Lady Rosetta die zitten niet zo diep, dat zal wel gaan en ook de Spunta die gaan gelijk voor de droogwand en misschien met kachel, dan moet het ook goed komen.
En dan de uien nog ,3,25 ha hebben we inmiddels afgeleverd voor 15 cent, en 4 ha moet nog gerooid worden, dit worden weer uien van 100 ton, en dat komt omdat we het advies van Bejo zaden niet opvolgen, wij geven namelijk 35 kuub drijfmest per ha, wij geven 200kg stikstof in 4 keer, 250 kg kali 60 tijdens het bollen, en we rooien ze als er geen groen meer aan zit, daarna gaan ze in de schuur en blazen we 3 weken met buitenlucht dag en nacht en we kijken niet naar luchtvochtigheid, en daarna zijn het altijd perfecte uien die we afgelopen jaar zelfs nog in juli hebben afgeleverd, het is dus niet altijd goed om gemiddelde adviezen op te volgen, je moet ook wel eens je eigen weg volgen en dat doen we met uien, en dat gaat eigenlijk best.
Over de kaligift in aardappelen heb ik ook nog iets, heel veel mensen strooien die in de winter over de vorst, ivm met sporen en omdat ze bang zijn voor zoutschade, wij strooien de kali60 altijd vlak voor het frezen en we hebben nog nooit zoutschade gehad, dus is dat nou een fabeltje of hebben wij geluk?of is dit een nieuw advies?

 


 

Datum 22 april 2010

KOUD

Voor mijn gevoel is het al 4 maanden koud, alleen het weekje Gambia was lekker, voor de rest vind ik het elke dag koud, misschien ligt dat aan mij, maar als ik even terugkijk dan zie ik dat het nog maar een paar keer dit jaar boven de 10 graden is geweest, dus het is eigenlijk extreem, en dan nu ook nog droog.

Dat laatste geeft nog niet, de uien staan boven als ze de komende nacht niet afvriezen, maar hier bij het Ijselmeer zal dat wel meevallen.
Ook zitten er nog uien in de koeling,koud dus,de laatste 100 ton hadden we nog niet verkocht, en die hebben we maar in kisten geschept, en bij de aardappelen in de koeling gezet,die koeling stond toch nog aan omdat er nog 200 ton Lady Rosetta stond voor Rusland,maar de dag nadat de uien er in waren gezet kwam al de fax dat de Lady`s eruit moesten, gelukkig staat er nog 80 ton van de buurman in, die houden de uien lekker gezelschap, en wordt de koeling zo ook nog een beetje betaald.

Alle aardappelen zijn gepoot, 23,5 ha waaronder 7 ha Spunta en 4 ha Bintje daarnaast 6,5 ha Lady Rosetta, 3 ha Miranda,2 ha Bellini, 0.50 Toscane en 0.25 Naturo,deze beiden zijn rassen van Den Hartigh, die wij telen om ze te proberen, en omdat ik in de vertrouwenscommissie zit van Den Hartigh zie je wel eens wat en dan probeer je eens wat.

Maar de hoofdmoot is dus wel weer vrij, en dan maar hopen dat het wat wordt natuurlijk, de Spunta zal wel weer uitgebreid worden, die leverde nog wat op dit jaar, en het is net als met uien mensen boeren toch weer achter de markt aan, want daar is ook al weer meer van uitgezaaid, maar nu door de korstvorming , en lange droogte, valt er wel weer wat weg.

Nog even wat over Gambia ik zou nog wat proefrooingen doorgeven, Mondial heeft het als beste gedaan 60 ton, maar 1 perceel 60 ha heeft flink last gehad van roodrot, Bintje, Ultra, deze stonden beide op verse grond, maar daar is veel rot ingekomen, en ze stonden zo mooi toen ik daar wegging, het is waarschijnlijk een combinatie van hitte 40 graden veel beregenen en die verse grond,viel niet mee dus.
Op dit moment zit alles erin, gisteren 161 bigbags Lay`s afgeleverd, dan krijg je ineens 8 vrachtwagens om ze op te halen, 4 uurtjes continu heftruckrijden in de kou, en maar hopen dat er geen omvalt, maar het is weer gelukt.
Nog een mooi nieuwtje las ik laatst, FEBO, dit is een bedrijf dat snacks verkoopt inclusief friet, zij maken vanaf nu alleen nog maar friet van Bintje, en dat is toch wel wonderlijk, 6 jaar is het nu geleden dat Bintje uit de supermarkten werd gegooid omdat het een gifpieper was, wat later dus niet juist was, maar nu komt onze Bint weer terug, en dat doen ze niet zomaar, waar zijn al die andere frietrassen die toch zoveel beter waren nu dan???..als je zo`n verhaal leest van FEBO, daar wordt je toch even koud van.


 

 

21 maart 2010

Kritiek

 

Soms krijg ik wel eens kritiek van mensen, dat ik teveel tegen de grote handelshuizen aanschop, volgens mij valt dat wel mee, en als je zoals ik voor Bintje ben dan lijkt dat natuurlijk ook zo.
Er is namelijk geen groot handelshuis dat een Bintje pool heeft, terwijl het wel een heel groot ras is, dus ze hebben er niets aan, maar wel hebben ze allemaal een Spunta pool, omdat ze niet zonder Spunta kunnen, en ik verkondig al jaren dat boeren vrije rassen vrij moeten telen omdat meer opbrengt.
Kijk maar na, in al die jaren heeft de Spunta in de vrije handel 3 tot 4 cent meer opgebracht dan in een pool, misschien was er vorig jaar minder verschil, maar anders altijd, en nu weer, afgelopen seizoen was de Spunta A 35/55 nooit onder de 24.5 geweest en E 28 en de maat 28/35 nooit onder de 40, en dan zie je straks poolprijzen van 22 voor de A en 25 voor de E, dat is toch gauw € 1000 per ha minder! en daar hoef je niets voor te doen, ja je moet zorgen dat je handelaren kent, en je moet op de hoogte blijven van de marktprijs, maar daarvoor ben je toch ondernemer?, als je dat dagelijks volgt dan is het gewoon een mooie sport, je ziet nu aan de uien hoe mooi vrije handel kan zijn, en net als voor vrije aardappelen geldt, des te meer er vrij worden geteeld des te hoger de prijs omdat de koper er meer moeite voor moet doen, als bv Hzpc 1000 ton Spunta moet leveren , dan is het nogal een groot verschil of ze die hebben of dat ze die moeten kopen, wij hebben bv nu al weer 100 ton Spunta verkocht voor 27 cent, omdat degene die ze koopt ze niet in de pool heeft, dus als iedereen ze vrij teelt dan zal ik niks meer schrijven.

Kritiek heb ik ook op het weer, wat een nare winter hebben we gehad, en nu is het weer nat en dat blijft het nog weer een week, maar het voelt gewoon weer wat zachter aan, ik zag vandaag alweer 4 grutto`s , en al de kievitten zijn druk in de weer, daar knapt een mens van op , van de wonderen van de natuur, want die grutto`s zijn net als ik deze winter ook in Afrika geweest,maar hebben niemand nodig om de weg te vinden, geen douane,geen koffer, ook geen souvenirs mee te slepen, hoeven geen andere taal te spreken, en als ze hier aankomen zonder paspoort kunnen ze ook zomaar een nest bouwen zonder vergunning, en de mensen zijn ook nog blij dat je komt, soms zou je eens vogel moeten zijn, alles van boven bekijken, is er dan geen kritiek?, jawel, ik heb geen geduld om weken op een paar eieren te zitten, dus dat wordt niks, maar we gaan de komende tijd wel weer van al die beesten op ons land genieten, en daar kunnen we toch niet kritisch op zijn.

 


 

25 februari 2010

Smaak

 

Mijn schoonmoeder heeft heel haar leven Eigenheimers gegeten,maar laatst waren ze op en was het te slecht weer om nieuwe te halen, dus bracht ik haar een klein zakje Bintjes.
Toen ze op waren hoorde ik dat ze eigenlijk best lekker waren, dat weten ze nu in Afrika ook, daar gaan er ook meer komen.
Ik zou nog wat vertellen over de proefrooiingen in Gambia, maar weet nu alleen nog maar dat Mondial 60 ton gaat leveren, de rest volgende keer.
De Belgen wisten allang dat Bintje lekker is, en goedkoper dan alle andere rassen, dat begint al met pootgoed, het blijft ongelooflijk dat consumptieboeren 45 cent betalen voor pootgoed 35/50 van frietrassen lees lycentierassen en dat de pootgoedteler dit jaar geen 25 krijgt.
Dan vraag je je af waar blijft dat geld, nou volgens mij bij handelshuizen en frietfabrieken.
Ik vind het ook heel raar dat een frietfabriek alles regelt vanaf boer, zij doen ze in de koeling,ze regelen transport ze snijden en wassen sommige rassen en dan weer drogen en poederen, en elke handeling rekenen ze 1 cent, elke frietteler moet vrij zijn rassen kunnen kopen en daar hoeft een patatbakker zich niet mee te bemoeien, van die friet krijg je een nare smaak.
In Belgie telen ze nog steeds 65 % Bintje met ook 65 ton, die gaan naar Belgische fabrieken,daar zijn ook geen handelshuizen die andere rassen promoten omdat er in Belgie bijna geen pootgoed wordt geteeld.

Soms krijg je ook een rare smaak als je zomaar kreten leest, ik lees bv dat Ineke van de Agrico zegt dat we wat minder pootgoed moeten telen, ik denk dan wiens brood met eet, wiens woord men spreekt, want toen ze nog bij de nak zat hoorde je dat nooit, omdat die verdienen aan elke kilo.
Ook denk ik dan, nou begin er dan dit jaar zelf maar mee, hoeveel van jullie pootgoed is er dit jaar al in de consumptie beland?misschien teel je wel teveel van sommige rassen, er zijn er gewoon teveel, het stikt dan van de proefzendingtjes maar meer dan de helft van al die nieuwe rassen zie je na een paar jaar niet meer terug, omdat ze of niet voor de friet bestemd zijn of niet voor de chips of niet als tafelaardappel, en dat kan want smaken verschillen.
 
 

 
 
 
31 december 21009

Tijd!
 
Nog 7 uurtjes en dan is de tijd om, dit jaar is voorbij.
Wat voor een jaar was het?.
Een jaar van geen ziektes in de naaste familie, een jaar van geen ziektes in de vriendenkring,dit is dus maar net hoe groot die kring is,als je oude vrienden meetelt die je minder ziet dan is er wel een dodelijk ongeluk gebeurd, en dit gebeurde bijna gelijk met iemand die vlak bij ons woont, jonge mensen die er zomaar niet meer zijn, en dat gebeurd dagelijks, maar als het niet je naasten zijn dan vergeet je dat wel sneller, de tijd heelt de wonden, bij ons , niet bij die mensen,dat is voor ons ook maar goed,je kunt er niet mee blijven lopen, je vergeet het gelukkig weer, en soms dan denk je er weer aan.
Nu is er ook nog iemand hier in de buurt ongeneeslijk ziek en die is van mijn leeftijd, dus als je goed kijkt is er toch weer genoeg gebeurd, en moet je op zo`n dag blij zijn dat je gezond bent, en je naasten ook.
 
Het was ook een spannend jaar voor de lopende rekening, melkprijs veel te laag, uien van vorig jaar gingen voor te weinig weg, de dure Spunta`s hebben het verschil gemaakt, maar als je de hele zomer niks beurt en de kosten stijgen, dan is het weer goed dat nu alles er weer zonniger uitziet.
De melkprijs is weer bijna normaal, al ons pootgoed is of goed verkocht, of zit in een goede poule met een vooraf afgesproken prijs, alleen de Lady Rosetta dat is afwachten, maar daar krijgen we de maximale bewaarvergoeding voor 6 maand, en die waren heel mooi in de maat, dus het wordt voor ons best wel een goed pootgoedjaar.
Ook de uien doen het best, we hebben 5 vrachten verkocht voor 15 cent, en de rest is nu al 18 waard ,januari leveren, dus de uien gaan het verlies aan melkgeld goedmaken.
Dan is het morgen nieuwjaar , wat gaat dat worden?, ik hoor al dat er meer Spunta`s komen, dat is niet heel erg als ze maar vrij worden geteelt, dan moeten de handelshuizen er wat voor doen, ik vind ook dat de Nak wel eens goed moet kijken naar de uitbreiding van de Spunta, is er wel zoveel S,SE en E om zoveel uit te breiden?
Ook lees ik dat Countus consumptieboeren oproept om maar uien tegaan telen, ja dan loop je achter de markt aan, als je nooit uien teelt dan moet je dat volgend jaar ook niet doen, dan doe je het ook nooit meer,want dan komen er ineens veel teveel, ik vind dat een slecht advies.!
 
En voor de rest is het allemaal koffiedik kijken, wordt het droog?wordt het nat?krijgen we een elfstedentocht?,ik zie het allemaal wel, maak me er niet meer druk over, de tijd zal het leren.
 
een ieder veel gezondheid toegewenst, en alles wat wenselijk is.  
Guus Loman!

 
 
26 november 2009
 
 
 
Kontrakt!
 
 
2 Voorbeelden hoe je friet kunt telen.
 
Voorbeeld 1
Frietteler doet het op kontrakt.
Hij vraagt aan de vertegenwoordiger van de frietfabriek pootgoed, en hij moet dan een terugleverkontrakt tekenen van 8 cent, mits ze aan de kwaliteit voldoet.
Frietteler moet 45 eurocent per kg betalen voor de maat 35/50, hij heeft dan 2500 kg nodig, hij moet al €1125 betalen als hij begint, en bij afleveren kan hij nooit meer overhouden dan netto 50 ton, is €4000, als alle kosten er afgaan , bv pacht €800,poten, rooien spuiten incl middel, dan houdt hij minder dan €1000 euro over!
 
Voorbeeld 2
Deze frietteler teelt vrij, hij koopt jaarlijks bij dezelfde boer zijn pootgoed, Bintje maat 35/45, voor 25 cent, want dat zijn ze altijd wel eens, en hij heeft door de fijne maat maar 1600 kg nodig, hij begint dus met € 400 euro.
Hij verkoopt altijd wat op de termijn markt voor 11 cent, want die staat gemiddeld boven de 11.
Bij ook 50 ton opbrengst beurt hij €5500 euro, hij beurt netto dus al €2000 euro meer dan een kontraktboer.
 
Wat is nou het vreemde hiervan, de meeste frietboeren zitten in de eerste groep.
Conclusie,
Het pootgoed van kontrakttelers is te duur!
Pootgoedtelers krijgen amper 30 cent, en consumptietelers moeten altijd 15 tot 25 cent meer betalen.
 
Waar blijft dat geld?
Volgens mij niet bij de handelkshuizen, maar bij de frietbaronnen, hoe kan het dat er zomaar 15 cent ergens verdwijnt, en dat alle boeren dat goed vinden?
Oplossing!
Ale aardappelen moeten vrij gekocht kunnen worden door friettelers, van alle rassen,en dan kun je nog zien of je ze kontrakteert of niet, ik zou het niet doen, Weg met al die frietkontrakten.
 
 
 

 
10 november 2009
 
 
 
Veel.
 
 
Vorige week weer een paar rassendemonstraties gezien, en het wordt steeds gekker, er komen gewoon veel te veel rassen.
Wat moeten al die rassen eigenlijk nog bij wat we al hebben?
Het afgelopen jaar teelden wij in Nederland zo`n 400 rassen, waarvan de helft[200] nog geen 10 ha had, en daarvan verdwijnen de meesten omdat ze niets toevoegen.
Ieder handelshuis heeft ook een eigen kweektak, die handen vol geld kosten, het duurt zowiezo 10 jaar voordat je een ras hebt, daar zit heel veel handwerk, dus duur,bij.
Als je afgelopen jaar kijkt naar de grote rassen dan is het Spunta 3900 ha dat is 11% Bintje 1900 ha 5% Desiree 1700 ha 4.5 % en deze rassen zijn met toeval gekweekt zonder programma en ze zijn er nog steeds, alhoewel Desiree volgens mij wel over is .
Agria heeft ook 1800 ha maar is volgens mij in Duitsland gekweekt, en wat bijna niemand weet, er zit ook Bintje bloed in Agria, Agata heeft 1000 ha en is ooit al bijna weggegooid, en dan heb je nog Inovator 1200 ha , maar dit ras is alleen maar groot door zijn goede AM kenmerken, want in de consumptie geeft ze maar een gewone opbrengst.
Deze 6 rassen boven de 1000 ha, is al goed voor 30% van al ons pootgoed.
Agrico raakt gefrusteerd, zeggen ze, dat ze maar geen nieuwe Spunta kunnen kweken, maar moet je dat dan willen?, ieder Afrikaan of inwoner uit het Midden-Oosten weet wat Spunta is, een lange snelgroeiende aardappel die goed tegen hitte kan en daar ook lekker smaakt, dus die mensen willen geen ander, dat blijkt nu wel weer, Spunta wordt op dit moment veel gevraagd,en toch willen ze een andere Spunta kweken, zeg dan dat je het niet leuk vindt dat je geen licentie krijgt, maar geef niet het ras de schuld.
Ik zou wel eens een berekening willen zien hoeveel al dat kweekwerk jaarlijks per kg aardappel kost?.
 
Over Spunta gesproken, onze Spunta`s zijn bijna allemaal weg 350 ton, dankzij de snelle nacontrole [pcr], ik moet de Nak ook een complimentje maken dat de nacontrole sneller gaat dan ik in het begin gedacht had,minder leuk is dat als je met pcr toetst dat je dan 15% meer kans hebt op het vinden van een virus dan met de elisatoets[is mij verteld] en nu er zoveel verlagingen zijn gaan mensen de hercontrole toch liever weer op de oude manier doen, dan heb je toch iets meer kans op een beter resultaat.
Omdat er dit jaar meer Spunta`s zijn en zeker meer A Spunta denk ik dat ze niet allemaal voor deze prijs[25] weggaan, het is nog steeds jammer dat er zoveel in een poule worden geteeld, want er was de laatste weken echt veel vraag voor direkte levering, en als er meer vrije geweest waren dan hadden we een hogere prijs kunnen krijgen, nu trekken ze ze gewoon uit de poule, en dat blijft jammer, daarom maar weer een oproep, vrije rassen vrij telen!
 
Inmiddels hebben we al bijna tweederde van onze aardappelen gesorteerd, we zijn nu bezig met de Miranda, deze gaat in de koeling tot maart wanneer ze opgehaald worden door de afnemer, voor de frietteelt, op contract, zelf zou ik dat nooit doen, maar ja ik ben ook pootgoedteler, en dan zullen mensen wel zeggen"je teelt zelf ook voor de poule"ja, maar 1 ras en die brengt ook nog minimaal 30 cent op, dus dan weet ik dat het goed is.
En dan hebben we ook nog Bintje , die sorteren we als laatste die zit veilig in de kist, makkelijk, geen drukplekken, en heel mooi in de maat dit jaar, en ook al vroeg verkocht, hoeveel? veel, nou ja, genoeg. 
 
 

 
24 oktober 2009
 
Schuld.
 
Wie heeft er het meeste schuld, de schuldige Scheringa die onschuldige mensen woekerppolisen verkoopt, of de schuldige mensen die zich woekerpolisen laten aanpraten door de schuldige Scheringa?
En wie komt er het beste mee weg, de spaarders onder de ton krijgen het terug maar de rest kan fluiten, of ome Dirk die nog wel wat achter de hand heeft.
Ik lees vandaag dat hij 8 lijfwachten en 3 pantserauto`s heeft, dan heb je toch wat te verbergen, welke bankdirekteur heeft dat nou?, eigen schuld dikke bult.
 
Ik vind het ook frapant dat er bijna geen agrarisch geld bij Dirk is geleend, die zijn daar te nuchter voor.
 
Vorige week zijn we een weekje op vakantie geweest, en ik voel me daardoor niet schuldig hoor, een weekje per jaar moet kunnen, we waren op Cyprus 30 graden elke dag zon, dus ik zit weer vol energie.
Op Cyprus heb ik aardappelen gezien, 100 % virus, Spunta, deze waren gesneden en volgens mij al een paar keer nageteelt, ook lagen er Spunta`s in de winkel , ik heb er 1 gekocht, gekookt, en geproefd, en echt dan zijn ze veel lekkerder dan in ons landje, dan zijn ze zo waterig maar daar niet, dus het is niet de schuld van de aardappel maar van het klimaat.
Op dit moment hebben we 210 ton Spunta verkocht, en hebben we nog ongeveer 90 ton over, en de prijs stijgt een beetje, als je maar direkt kunt leveren dan is 25 cent mogelijk, Bintje prijs is stabiel, daar hebben we ook de meeste van verkocht, afgelopen zomer al voor 30 cent en later de kleine maat voor 40, dus dat is wel aardig ook omdat ze heel fijn zijn, en wekelijks komt er nog wel eens iemand informeren of we nog wat hebben, dan zeggen we dan had je eerder moeten komen, eigen schuld....',
 

 
 
10 september 2009
 
Oud ijzer
 
Vandaag was er sinds lange tijd weer eens een oudijzerboer, zoals wij die mensen in de volksmond noemen, op het erf.
"eb ie nog wat voor de koopman?"zei hij, ik zei dat ik al tijden geen collega`s van hem heb gezien.
"Da komt door de sjinezen, die hebben t duur gemaakt, een paar jaar geleje, toen kreeg je de kriezis,en nou begint t weer te stijgen".
Dat is nou zo leuk aan die lui, die zeggen in een paar kromme zinnen gewoon waar het van komt, en met veel plezier gooit hij mijn oude ijzer in zijn kar.
Als zo`n man weg rijdt ben ik altijd weer benieuwd hoe die man leeft,hoe die handel gaat, waar hij van leeft, of ze wel zorgen hebben enz, hoe kan je nou leven van een beetje oud ijzer?
 
Gisteren in Emmeloord geweest, Patato Europe, geen oud ijzer gezien, veel grote machines, leuk om te zien, maar ik heb daar niks mee, de meesten die komen ons erf toch nooit op, dus ook niet ons land.
Binnen was het wel gezellig, veel bekenden, veel buitenlanders, ik hoop met veel vraag naar pootgoed, en dat ze maar veel Spunta bestellen, want daar hoor je nog maar weinig van, en als je alleen maar klasse A hebt zoals wij, dan ben je pas aan de beurt als ze tekort hebben in de poule, en dat hebben ze ook, maar dat laten ze nog niet blijken.
 
Ook zitten we midden in het uienoogstseizoen, gisteren en vandaag gerooid, bij mijn broer 100 ton en bij mij 90 denk ik dat is toch wel weer best, maar de prijs is weer even wat gezakt, en omdat ze onder de 10 cent de schuur in gaan, gaan ze dus ook de schuur in.
Er zijn minder uien gezaaid 6%, er is in het zuiden minder kg, en ook hier is iets minder als vorig jaar ,maar toen hadden velen een topopbrengst, dus al met al is er minder,en het buitenland heeft ook minder gezaaid, en de export is nu al een paar weken heel goed, dus het moet goed komen, maar ja het zijn uien zeggen ze altijd, straks staat er ineens weer een koopman, net als oud ijzer, dan vraagt hij, "heb je nog wat voor de koopman?".
 


 
 
11 augustus 2009
 
Modern!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De NAK gaat modern deze zomer, ineens moet alles digitaal, en dat gaat behoorlijk mis.
Het begon een maand terug, ik denk ik ga op tijd kistlabels bestellen, dan heb ik ze vast.
Faxje sturen net als vroeger, maar nee, er kwam een telefoontje"mijnheer die lezen we niet meer, u moet het via internet doen"ik zeg nog, "maar dan moet ik ook een wachtwoord hebben"zij weer,"die kun je digitaal aanvragen".
Ik ga op de NAK site, meld me aan , en krijg na enkele uren een berichtje dat ik binnen 4 !! werkdagen een wachtwoord krijg, kijk dat is nog eens opschieten, ze moeten hem nog bedenken zeker.
Meevaller, binnen 24 uur heb ik een wachtwoord, dus ik uitproberen om kistlabels te bestellen, ik klik 45 kisten per ha aan, en dan maar hopen of ze komen.
Drie dagen later liggen ze thuis, ik doe de doos open en dit is de beste dag van het jaar, alle Spunta`s en Bintjes zijn weer E......  geworden, want we krijgen E kaarten, had ik nou maar certificaten besteld dan had ik ook E gehad.
De volgende dag maar eens bellen, hoe dat kan, krijg een aardige juf aan de lijn die zegt,"dan is de keurmeester niet helemaal bij"ik zeg nog" op de site staat gewoon A,en die percelen zijn eind juni al A geworden", ze snapt niet hoe dat kan, maar zal het navragen.
Ik heb ook nog 2 mails gestuurd, maar tot op heden geen reaktie, ik heb er wel bijgezegd dat ik ervan uit ga dat het nu E is, misschien vonden ze dat wel niet serieus.
 
Nu 2 weken later wil ik wel dat ze snel nacontrole monsters nemen, ik bel naar de NAK dat ze ze wel kunnen nemen, maar ze zegt dat dat telefonisch niet kan " je moet eerst een rooimelding doen", ik zeg"maar jullie site ligt er al 2 dagen uit""dat ligt aan de techniek zegt ze", "dan gaat het dit jaar helemaal mis"zeg ik.
Ik bel de keurmeester, maar die heeft vakantie, dan zijn invaller, zeg dat ik wel wat percelen wil samenvoegen, maar dat moet ook weer via de site, maar op de site kan het niet, het moet weer via de keurmeester, en nu vandaag eindelijk monsters genomen, het was een drama, de PTA deed het niet goed, niemand weet hoe het precies werkt, de hele ochtend hebben ze 2 adressen gedeeltelijk gedaan, ik voorspel dat dit gaat buigen of barsten, als je iets nieuws begint dan ga je eerst proefdraaien, en kijken of het werkt, en dan ga je het in de praktijk brengen, nu zul je zien dat de monsters niet op tijd genomen worden, met alle exportvertraging als gevolg.
Advies voor de telers, wacht niet af,maar zit er bovenop, de keurmeesters kunnen er ook niets aan doen, maar krijgen het wel op hun bord, en ik ben ook benieuwd hoeveel boeren er nog niets met de computer doen, dan ben je ook de klos.
Modern hoeft niet altijd beter te zijn, maar wel leuker want wij hebben weer E........denk ik.'
 

 
19 juli 2009
 
Selectie!
 
nTwee weken geleden ben ik met een select gezelschap 3 dagen naar Duitsland geweest.
We waren een groep van 11 man , hiervan waren 4 medewerkers van Den Hartigh, 3 hobbykwekers die voor hun kweken, 3 mensen van de vertrouwenscommissie, waaronder ikzelf, en de hoofdredacteur van "De Aardappelwereld".
We gingen op bezoek bij Saka het moederbedrijf van Den Hartigh, hier werd ons het moderne kweekwerk uitgelegd, tevens hebben we de proefvelden kunnen bekijken,en ook nog een biovergistingsinstallatie gezien die van het bedrijf was.
De eerste dag werd gebruikt om te reizen , de 2e voor het kweekwerk en de 3e voor het bezichtigen van 2 grote pootgoedbedrijven.
Ondanks al die mooie Duitse rassen zag ik daar dat die boeren ook gewoon Spunta en Lady Rosetta teelden, net als wij, en het viel mij ook op dat er niet [veel] werd geselecteerd, ze hadden met die 100 ha geen selectiekar, wel viel mij op dat ze ieder jaar met hoge klassen beginnen, en dan volgens mij maar zien hoe ver ze kwamen.
Op de erfen was het ietwat rommelig en de schuren leken van buiten oud, maar van binnen was het heel schoon en netjes.
Ondanks dat we met veel onbekenden op reis waren was het heel gezellig en gelukkig heel leerzaam.
En mochten jullie meer willen lezen over deze reis, dan moet je het augustusnummer van "De aardappelwereld " maar lezen.
 
Bij ons ging de selektie niet vanzelf, we hebben voor het eerst sinds jaren geen Spunta E meer, alles is verlaagd naar A, en allemaal van aangekocht pootgoed.
En ik zeg ieder jaar dat je Spunta E moet hebben om een goede prijs te maken, en dat je vroeg moet kunnen leveren, maar ja nu hebben we ze zelf niet, dus diegene die ze wel heeft wees er zuinig op, volgens mij is er al veel Spunta afgekeurd, en heel veel verlaagd, misschien dat daarom de A prijs nog wel goed komt.
 
Nu even een tussenstand van onze rassen dit jaar,Bintje, die zijn net doodgespoten en er zit vreselijk veel tal onder, zoveel heb ik nog nooit gezien, het is de kunst om ze allemaal in de kist te krijgen, en niet door de zeef, proefrooiing 45 ton, Bellini maar een half bundertje, maar welkeurig in de klas gebleven, 50 ton, Spunta allemaal A veel tal, meer dan 50 ton,groeit nog een beetje, Lady Rosetta 2 percelen , een 45 ton, de andere groeit nog is gedeeltelijk behandeld met Talent, gaat naar 50 ton en alles onder maat 55, en dan hebben we nog Miranda, ook met Talent behandeld en de rest gedraaid, beiden rond de 45 ton met veel tal dus mooi in de maat, dus overal best goede opbrengsten, en dat allemaal zonder korrelkunstmest, alleen vloeibaar, veel struktuurplekjes dit jaar, gewassen waren ook niet allemaal mooi om te zien, weinig loof, maar wel heel veel knollen, volgende keer weet ik het precies, dan is er al wat gerooid, en dan is er meer duidelijk over de Talent behandeling en het draaien,en dan weten we ook meer over de afkeuringen,nu is het even rustig voor het rooien, en deze week eindelijk geen selektie meer. '
 

24 juni 2009
 
Stof.
 
 
Alvorens ik begin moet ik eerst diep door het stof, ik had voorspeld dat er niet meer Spunta zou komen, maar er komt zomaar 500 ha meer.
Deze forse uitbreiding had ik echt niet verwacht, wie begint er nou aan Spunta als je ze moet kopen voor meer dan 50 cent?, klasse S zelfs 60, dus ik denk dat degene die ze hadden dat die uitgebreid hebben, en ik hoop ook dat er veel vrije Spunta`s bij zijn, dan moeten de handelshuizen moeite doen om ze te krijgen, en dat is altijd beter voor de prijs, dan als ze genoeg in de poule hebben.
 
De meeste pouleprijzen zijn ook bekend, mijn voorspelling afgelopen herfst dat ze 33 cent zouden zijn, maat 35/55 komt aardig uit.
De meeste handelshuizen noteren 28/55 en dat is al gauw 3 cent meer dan 35/55, omdat de prijs van 28/35 afgelopen winter 70 cent was.
De vrije Spunta 35/60 E is lang 40 cent geweest, dus dan is 35 cent erg gewoon.
Ook zie ik prijzen 55/60 van 6.5 cent, hoe kan dat zo laag?,al deze vergelijkingen doet weer veel stof opwaaien.
 
In Frankrijk is er ook forse uitbreiding van Spunta 12%, ik denk dat je deze herfst vroeg moet wezen, oktober leveren, ik zag dat Stet al premie geeft als je dat kunt, wel 12%, dus dat betekend dat er wel vraag is voor oktober, maar is er dan al aanbod?
 
De Bintje prijzen zijn even gezakt, maar gaan nu weer omhoog, weer bijna 30 om 50 cent, en als het nu droog blijft een week of 3 dan vallen er wel aardappels weg, er zijn veel struktuurplekken ondanks de winter, die ene onweersnacht heeft toch meer vernield dan we dachten, maar ja de prijs moet het doen, en daarom zal het stof moeten regenen.
 

10 juni 2009
 
Zorg.
 
Vlakbij ons zijn mensen naast hun gewone boerderij, ook een zorgboerderij begonnen.
Vandaag is hun zoon begraven, met recht een zorgboerderij nu dus.
Johan was 19 jaar en is zomaar tegen een boom gereden, geen alcohol, niet te hard en ook gewoon de gordel om.
Op een klein dorp zoals dat van ons heeft dat een grote impact, alle festiviteiten werden afgelast, en het halve dorp was op de begravenis, of je kent hem of zijn zus en broers of de ouders, dit massale maakt altijd een grote indruk.
Op een begrafenis zijn mensen zoals ze altijd zouden moeten zijn, op de vraag of een ieder wilde opschuiven, kwam er op elke bank ineens ruimte voor 2 personen, ook waren er even wat te weinig boekjes, toen er gevraagd werd of sommige mensen samen wilden doen, kwamen er zoveel boekjes dat het leek of er meer waren dan toen ze begonnen.
 
Ik had nu wat kunnen schrijven over prijzen en areaal, of over uien en koeien, maar heb even geen zin, het zal me een zorg zijn.
 

 
12 mei 2009
 
Informatie
 
 
Informatie is soms belangrijk, daar kun je beter van worden.
Foute informatie is lastig, vooral als je niet weet wat goed of fout is.
 
Twee weken geleden mocht ik dus op de school voor journalistiek informatie geven over Bintje en pootaardappelen in het algemeen.
Ik vond het best spannend, had me goed voorbereid, ik had zelfs Bintjes meegenomen voor iedereen, ik had ook een chipsaardappel mee en zelfs een frietaardappel.
De bedoeling was om het heel simpel te houden, dus ik vertel eerst wat over mijzelf, wat wij allemaal telen, en daarna vertelde ik over pootaardappelen, dat is best wel lastig want heel veel woorden die wij gebruiken zeggen hun niks.
bv kiemen, ruggen,ogen,frezen enz,.
Na een paar minuten had ik door dat ik de enige was die er wat van afwist, dus toen waren de zenuwen weg, de mensen luisterden heel geduldig, stelden soms vragen, en toen ik klaar was hebben ze nog wel een half uur vragen gesteld, en ik vond het steeds leuker, om informatie te geven die ik  wel weet en hun niet.
Totaal ben ik 1 uur en 15 minuten binnen geweest, de leerlingen waren allemaal aandachtig, dat vond ik heel opvallend, ik dacht als ze het niet interesseert dan zal het wel zwaar worden, maar hierbij nog mijn complimenten aan de klas, en zou iedereen aanraden om dat ook eens te doen, informatie geven aan mensen die iets niet weten wat jij wel weet.
 
Vandaag de Nak informatie gegeven wat wij gaan telen dit jaar, aangifte doen, mijn zoon zei al" aangifte, zijn er aardappelen gestolen?"
Het blijft altijd iets bijzonders, veel boeren en een paar keurmeesters in een zaaltje, wachtend op je beurt, maar wel gezellig, en dan willen ze dat in de toekomst ook via internet doen, hoe, dat weet ik niet,want je moet nog heel wat laten zien, en voor sommigen is dat heel jammer die maken er gewoon een uitje van, die gaan als laatste heen en drinken en eten dan nog een tijdje na, dat kan ook leuke informatie zijn.
Ben wel benieuwd of er meer of minder wordt uitgepoot, ik denk iets minder, en per ras is lastig, als ik naar de vrije rassen kijk, denk ik dat er iets meer Bintje komt, en dat er niet meer Spunta komt, omdat als je met Spunta wilt beginnen je dit jaar gewoon 50 cent moest betalen keer 7 ton dat doen er niet veel, je moet ze gewoon al hebben, dan ga je door.
 
Ik wil nu toch nog wat zeggen over de prijs die Spunta gaat opbrengen in de poule, ik heb afgelopen herfst voorspelt 33 cent, maar dat moet ik nog zien, en de prijs is de hele winter boven de 40 geweest, dus ik denk en hoop dat er niet meer Spunta`s komen maar wel wat meer vrije, dan moeten de poules toch weer wat moeite doen om genoeg te krijgen, en als er tekort is in de poule, dan komen ze bij de vrije boeren uit, en soms moeten ze ze gewoon hebben, omdat sommige landen ze willen, er is gewoon nog steeds geen vervanger, ze zijn er wel maar die heten geen Spunta, en dat is nou net het verschil, dit is trouwens  informatie daar kan ieder meedoen wat hij wil.
 
Informatie kan ook wel eens fout zijn, laatst kreeg ik een nieuwsbrief van een handelshuis te zien, die maakten zich zorgen over de export, er gingen minder poters de grens over, andere landen haalden ons in, en wat blijkt nu, er is nog nooit zoveel geexporteerd als nu, boven de 900000 ton, foute informatie dus.
 

 
18 april 2009
 
Rekenen!
 
Een mens rekent wat af in zijn leven.
Als ik naar mezelf kijk dan ben je gewoon dagelijks aan het rekenen, deze week bv, aardappelen poten en uien afleveren.
Bij het poten wil je goed uitkomen, en zo min mogelijk overhouden, dus kijk je nog zoveel ruggen en nog zoveel kisten, dus dat lukte wel, dan waren we aan het uien afleveren, van 3,5 cent [ja te vroeg verkocht, maar niet alles]dus hoop je op kleine vrachtauto`s, dan houd je meer over aan het eind, dan ga je kunstmeststrooien, weer rekenen , enz.
 
Ik schreef vorige keer dat we ruggen zouden trekken met gps, en dan gelijk fosfaat en stikstof toedienen, dit ging perfect, alle ruggen recht en geen kluiten, doordat de grond gefreest is.
Nu moet ik mezelf verdedigen dat dat uitkan, dan zeg je net als iedereen die met gps werkt, dat je meer ruggen hebt dan vorig jaar omdat je nu niet meer te breed rijdt, dus zeg maar 4 ruggen meer op 20 ha is 4 ton maal 30 cent is 1200 euro.
Ook hoeven  we aan het eind van het jaar minder mest aftevoeren doordat we nu minder fosfaat nodig hebben, en doordat we nu geen kluiten hebben, groeien er op die plaats aardappelen, weer 3 ton per ha meer is 60 ton maal 30 cent, reken maar uit kassa, alleen dat kun je wel uitrekenen, maar het moet allemaal nog.
Als je iets graag wilt kun je het altijd positief voor je uitrekenen, en een ander kan dat altijd negatief, en het gaat om hetzelfde.
Iemand die 70000 euro per ha betaald, kan jou voorrekenen dat dat uitkan, en een ander die dat niet durft rekent je voor dat dat niet kan.
 
AZ rekende zich vanavond ook rijk, maar Scheringa moet de puntjes maar lenen bij lenen .nl, want ze zijn nog geen kampioen, en Ajax rekent zich ook al weer rijk, door als ze alle wedstrijden winnen kampioen te worden, we zullen het zien.
 
Deze week ga ik naar de Volkshogeschool voor journalistiek om wat over Bintje en aardappelen in het algemeen te vertellen, daar wordt je niet rijk van , maar verrijkt misschien wel je leven.
Ik heb wel eens voor een hele zaal gestaan, maar nog nooit voor een klas, maar ik zal me goed voorbereiden, reken daar maar op, ze zullen dan wel geen verstand van aardappelen hebben, maar Bintje vergeten ze niet meer.
 

 
19 maart 2009
 
LEREN!
 
Je bent nooit te oud om iets te leren, wij boeren leren ook nog iedere dag.
Als je alleen al de ui of aardappelteelt neemt, dan doe je nu toch heel andere dingen dan enkele jaren terug.
Dat komt ook mede door de strenge bemestingsnormen, en de dure kunstmest.
Neem bv uien, sinds een paar jaar gebruiken wij powerstart bij het zaaien, dan leg je dus 13 kg fosfaat bij het zaadje per ha, en toch gaat het zaadje sneller groeien, krijgt meer wortels, je hebt een betere opkomst dus minder zaad nodig, en onder normale omstandigheden rooi je meer dan 90 ton, terwijl je eerder 90 kg fosfaat strooide en niet meer uien rooide, en wel meer mest moest afvoeren omdat je boven de toegestaande norm strooide.
Dan aardappels, wij hebben dit jaar pootgoed in de Talent staan, om meer kiemen te krijgen dus meer tal, ook zijn we nu met andere aardappels aan het draaien om de kiem te plagen zodat we ook meer kiemen dus meer poters krijgen, je draait de kiemen er dus op hoorde ik laatst iemand zeggen.
Komende zomer weet ik wat, en of het geholpen heeft.
Ook willen we dit jaar bij het landklaarmaken fosfaat toevoegen bij de knol, ook weer om minder fosfaat nodig te hebben, dan hoeven we weer minder mest af te voeren, en we hopen dat de aardappels het toch beter doen,als alles doorgaat willen we het land klaar laten maken met GPS, 8 rijen tegelijk, zodat de aardappel in grond komt te liggen dat niet bereden is, en ook alle ruggen 75 van elkaar liggen, ook dit is weer een proef, waar we wat van hopen te leren.
Hierdoor kunnen we niet meer de kunstmest 9-14-0 meer strooien, deze kunstmest helpt tegen schurft doordat het de grond om de knol wat zuurder maakt.
Als je dit even nuchter narekend is het wel een beetje een sterk verhaal, reken maar eens uit, als je 500 kg per ha strooit, dan is dat 50 gram per vierkante meter, het lijkt mij wel heel sterk dat dat kan helpen, lijkt wel homeopatisch, en toch heb ik het altijd geloofd, maar eigenlijk kan dat helemaal niet helpen.
 
Nog iets over leren, deze week ben ik gebeld via een makelaar die deze site mee heeft opgezet, om een lezing te geven aan een groep studenten, van 20 jaar.
Ik heb die mensen een mail gestuurd wat de bedoeling was, maar het zijn dus studenten van de school van journalistiek, die als opdracht hebben, een site maken ivm met het 100 jarig bestaan van Bintje.
Ze zeggen zelf dat ze helemaal niets van Bintje of de aardappel weten, en dat ze iemand uitnodigen die een kort verhaal houdt over de aardappel en Bintje, en dat er dan wel veel vragen komen, en of ik die wel wil en kan beantwoorden.
Na enkele dagen denken, heb ik besloten het wel te doen, omdat het echt mensen zijn die er niets van weten is het ook wel leuk om ze wat te leren, en om de waarheid over Bintje te vertellen, het zijn toch journalisten in spe, dus wie weet wat het in de toekomst opleverd?, wordt dus vervolgd.
 
We zijn nu aan het ploegen dat doen we al jaren met gps[guus ploegt strak]en wat aan het mestrijden, en hopen dat de uien nog duurder worden.
Ik geniet ook van de hoge Bintje prijzen, het is toch maar weer het duurste aardappelras, maar je moet hem wel hebben anders heb je daar niets aan, en het voorjaar lijkt er aan te komen, maar hoe en of wanneer , de tijd zal het leren.
 

12 februari 2009
 
Saai!
 
Dit wordt gewoon een saai stukje, het is al 2 maand koud, nat, gewoon niks aan.
Ook voor ons boeren is het saai, ook van de kredietcrisis hebben wij last. De melkprijzen blijven zakken, de uienprijs wil niet echt, consumptieaardappelen komen amper boven de 10 cent, en dan ook nog geen zon, dan is het saai.
Maar wel meer regels, je moet nu melden als je gaat ploegen,of ieder ander grondbewerking gaat uitvoeren, zoiets verzin je toch niet, alsof er hier in de polder leidingen op land liggen, doe er ook niet aan mee, of toch wel voor de gein, heb vandaag gemeld dat ik een mollenklem ging zetten, ja anders is het ook zo saai.
 
Over leidingen gesproken, bij ons aan de weg worden alle duikers vernieuwd, zodat als het veel regent het water sneller weggaat.
Ook krijgen we een iba, dit is een moderne septictank, maar je kan ook kiezen voor een rietfilter, die is minder saai, dus die krijgen wij.
Ik was er heel erg op tegen, omdat er maar een klein percentage van de polder hoeft, zodat de provincie daardoor al genoeg milieuwinst haalt, de rest hoeft niet.
Zelfs een weg verder als ons, moet de ene kant wel en de andere kant niet, hoe wil je dat iemand uitleggen?,dat zijn geen saaie informatieavonden, maar ja het moet en het kost haast niets, dus wij krijgen straks een mooi rietfilter, met misschien wel mooie vogeltjes in het riet, en het stinkt ook niet zeggen ze,straks vind ik het nog poepleuk, wie weet?
 
Dit weekend is het weer buutreednen in Kraggenburg, dat is ook niet saai, ik doe niet mee dit jaar maar ik mag jureren, lijkt me wel leuk.
Daarna hoop ik dat er een klein beetje voorjaar aankomt,dat we weer mest kunnen uitrijden, beetje ploegen, en gewoon eens zonder jas naar buiten, gewoon minder saai dus.
 

 
13 januari 2009
 
Uiensoep.
  
Allemaal nog de beste wensen, en een gezond 2009.
De rest is bijzaak toch, als je ziet wat er in 1 jaar kan veranderen, dan kun je je wel van alles wensen, maar dat komt toch niet uit.
Wij hadden bij ons in de buurt, zoals ieder jaar weer een nieuwjaarsborrel[receptie] en dit al weer voor de 19e keer.
Dat doen we met z`n tienen, meestal `s avonds, maar deze keer al om half 4 `s middags.
De reden was uiensoep.
5 jaar geleden hebben we dit voor het eerst geproefd, en dit was dus de tweede keer, en het is niet zomaar uiensoep, het is uiensoep ala'' Henk''.
In deze soep van 7,5 liter zaten 21 uien, 80 op, dat weet ik omdat het onze uien zijn, en er zit wat prei in en kruiden[geheim].
Deze soep bracht mij op een idee, als we in Nederland met alle buurten zo`n soep zouden eten, dan heb je als je uitgaat van 10 miljoen soepeters, dat zijn 1 miljoen groepjes zoals wij, dan heb je dus per keer 4 a 5000 ton uien nodig.
Doen wij dit een keer per maand, dan is dat 60000 ton, dat is bijna een maand export.
Klein probleempje is nog het recept, ik kan daar wel achter komen, maar je kan ook zelf wat [ui]tproberen, als je maar meer uien pakt dan je denkt, want de soep wordt echt niet te dik.
Over uien gesproken, wij hebben vorige week 5 vrachten verkocht voor 5 cent, dat is niet veel, maar wij hadden nog 850 ton, dus dan moet je zelf wel eens wat doen, als ze duurder worden dan doe je weer mee, en als ze zakken dan heb je het goed gedaan.
Morgen gaan de laatste Spunta`s weg, en dan ga je weer aan de nieuwe oogst denken, wat wordt het?, wij hebben volgend jaar 7 ha Spunta, die volgens mij wel weer gevraagd worden, daarnaast 6 ha Lady Rosetta, dat is een vaste afzetmarkt voor chips,en natuurlijk weer Bintje die zijn voor volgend jaar ook al weer goed geprijsd, 27 om 42, dan heb je toch meer als 30 cent, dus 10000 euro per ha, en we hebben Miranda daar krijgen we volgend jaar een minimum prijs van 30 cent tot de maat 50, en dat is ook 30 ton, daarnaast heb je 50-60 die in het pootgoed gaan.
Van dit ras hebben we wat pootgoed in de talent gezet, zodat we nog meer knollen in de maat 28-50 krijgen, komend groeiseizoen zal ik onze resultaten bekend maken.
Mits er niets ziek wordt lijkt dit een sterk rassenpakket, oja we hebben ook een beetje Bellini, om te proberen, maar dan moet het wel beter zijn dan de Spunta, en die is vrij, dus dat wordt een hele klus.
 
Het was afgelopen week lekker schaatsweer, iedereen heeft even kunnen schaatsen, weer even koek en sopie geproefd of een lekkere borrel na het schaatsen, maar de volgende ijsperiode krijgen we iets nieuws, iets pittigs,... uiensoep.
 

 
14 december 2008
 
Gezondheid.
 
Volgens de krant deze week zijn boeren de gezondste mensen in Nederland, omdat ze het minst vaak een huisarts bezoeken.
Dit geld voor het fysieke,als het pshygische gedeelte.
Nou weten we allemaal wel dat wij boeren niet zo vaak gaan, maar daarom ben je nog niet gezonder, ons verstand is misschien iets gezonder lees nuchter, want niet elk pijntje is op te lossen,daarbij vinden we ook al gauw dat we geen tijd hebben om te gaan, gaat wel weer over, en dat gebeurd ook vaak.
Ook werken wij niet in loondienst en niet met een groep mensen,dat scheelt ook, je meldt je niet even ziek als je mot met iemand hebt, daarmee heb je juist je eigen te pakken.
Ook psygisch gaan wij minder vaak, ja vind je het gek?, wij boeren worden niet anders van prijsverlagingen, ambtelijk geneusel,en AID bezoek, ieder "normaal"mens zou al bij de psygiater liggen als net als bij ons de uienprijs of melkprijs het ene moment van het jaar zomaar de helft minder is dan de andere, net als de tarwe bv, nee moet je iemand in loondienst eens iets afpakken, ze melden zich massaal ziek of er wordt gestaakt, daar zijn wij al aan gewend, worden we wel iets anders van maar gaan gewoon door, dus zo`n onderzoek naar gezondheid kun je met een korreltje zout nemen.
 
Als je te weinig eet is dat ongezond, nu heb je dus de voedselbank voor mensen die te weinig geld hebben om in hun levensvoorziening te kunnen voorzien, oke, maar nu zijn het er opeens wel heel veel, allemaal mensen die alles willen kopen via lenen.nl, en dan nu ineens tekort komen omdat je niet alles kunt hebben, en dan met een auto naar de voedselbank om iets te eten te halen, en de kridietcrisis krijgt de schuld, maar er is volgens mij nog niemand die salaris in hoeft te leveren, en als je aandelen zijn gezakt, zolang je ze niet verkoopt maakt dat niets uit.
Wij hebben thuis ook een voedselbank, daar zitten we op als we naar de tv kijken, en onder en tussen de kussens ligt nog genoeg chips, pinda`s, borrelnootjes,munten[zelfs nog van chocola] en 2 pennen, ja nu niet meer dus.
 
Deze week gaan er weer 100 ton Spunta weg, nog steeds het ras dat de kar trekt, trouwens Bintje is ook het hele jaar best geweest, deze week opzakken dus, dat houd je lekker bezig is ook gezond,hoef je ook niet naar een sportschool,en wordt ook nog goed betaald, onze melkprijs gaat nog,wij zitten bij de goede fabriek, vinden wij, scheelt toch gauw 7 cent of je vrij bent of niet, en dat is dus bij pootgoed niet zo, en de uien dat zien we volgend jaar wel weer, er gaan er heel veel weg, er zijn er veel dus wie weet...
 
Rest mij om iedereen een heeeeeeel gezond 2009 te wensen, want ja dat is toch ondanks alles het belangrijkste.
 

15 november 2008
 
Eigenwijs.
 
Volgens de dikke van Dale is dat het beter te weten dan de ander.
Dan vind ik mij niet eigenwijs, maar omdat ik al jaren verkondig dat je ook vrije rassen moet telen,en ik nu zie dat Bintje en Spunta het gewoon goed doen in de prijs, dan ben ik maar even eigenwijs.
 
Bintje noteert nu ongeveer 30 cent per kg maat 35/45 en bijna 70 cent voor de maat 28/35 dan praat je al gauw over 12000 euro per ha, alleen in die maten.
Spunta is helemaal een leuk verhaal, als je mijn collums terug leest de afgelopen 5 jaar dan heb ik alleen vorig jaar de pouleprijs misgehad, die was hoger dan ik dacht, rond 40 cent.
Op dit moment zijn vrije Spunta`s weer leuk om te hebben, maar 35/60 is gewoon 40 cent omdat de handelshuizen weer tekort hebben, dat komt ook door de vele verlagingen zodat er minder E is, maar ook omdat Spunta ieder jaar ingekrompen wordt, en het is zo`n mooi ras, met weinig knollen geld verdienen, mits je ze maar blank hebt.
Handelshuizen hebben Spunta nodig om andere rassen te verkopen, maar andersom is ook waar, handelshuizen kunnen andere rassen leveren als ze ook Spunta leveren.
Blijft de vraag waarom er niet meer vrije telers zijn, dan was het nog moeilijker om aan Spunta te komen, moesten ze nog meer moeite doen dus hogere prijs, op dit moment brengt een vrije Spunta gewoon tussen de 15 en 20000 euro op, dat is 2 ha van ieder gemiddeld ander ras, of zelfs nog meer.
En het gekke is niemand had dat verwacht, wij hebben ook op tijd verkocht 40 cent, omdat er signalen uit de markt kwamen, doe ze maar gauw weg, meer dan 40 wordt het echt niet, wij kopen daar niet voor, zelfs de direkteur van HZPC complimenteerde mij dat we het goed gedaan hadden om voor 40 cent te verkopen, want dat betalen zei niet, en dat was eind september, en nu betalen ze allemaal weer boven de 40.
En voor volgend jaar kan het ook niet slecht gaan, als je maar E hebt, er zijn nu zoveel verlagingen, dat er amper genoeg is voor volgend jaar dus teel ze maar lekker vrij, dan hebben we volgend jaar weer macht, nou is dit geen eigenwijs stukje?
 
Oh ja mijn prognose voor de Spunta pouleprijs 34 cent, omdat de prijs nog wordt afgeroomd om andere rassen te helpen, en ik bedoel de maat 35/55.
 
Op dit moment zijn we aan het sorteren en de eerste Spunta gaan we binnenkort opzakken voor Saoedi Arabie, en de rest gaat ook allemaal ver weg.
Het is erg nat er staan nog gladiolen in de grond, maar voor de rest blijf ik lekker in de schuur, en woensdagavond ga ik naar Johan Derksen , ja die van Voetbal International, die komt praten in Bant, en weet je waarom ik ga ? die man is pas eigenwijs, stronteigenwijs zelfs.
 

15 oktober 2008
 
Vertrouwen.
 
Het heeft even geduurd, maar dat heeft een reden, ik was bezig een nieuw bedrijf op te richten, en ja hoor vandaag kwam het groene licht, ik word bankier.
Al uw welverdiende spaargeld kunt u vanaf vandaag storten op 114241260, De BINTJEBANCK.
Alle bedragen vanaf 10.000 euro zijn welkom, de rente het eerste jaar is gegarandeerd 9%, de rente zal uitgekeerd worden in Bintjes, dus bv je hebt 10000 euro gestort, dan ontvangt u na 1 jaar voor 900 euro aan Bintjes, en alleen de bank bepaald hoeveel kilo dat is, een kwestie van vertrouwen.
De bank is zo save als ijs, al uw spaargeld zal bewaard worden in ijs, en als het ooit door de opwarming van de aarde gaat smelten dan is de kans altijd aanwezig dat uw geld fort is,een kwestie van vertrouwen.
 
Over vertrouwen gesproken, afgelopen februari werd ons bijna 4 ha pootaardappelland toegezegd door een bollenteler,[waar wij dan mee zouden ruilen]mondeling was alles geregeld,deze bollenteler had een hele kavel gehuurd, en het aardappelland wou hij wel ruilen tegen gladiolenland, kwestie van vertrouwen, nu meer dan een half jaar later, heeft degene die het verhuurd heeft aan die bollenboer het ook verhuurd heeft aan een ander!!!??? in mei, dus 3 maanden na ons, nu kun je juridisch dit wel aanvechten maar dat willen we allemaal niet, je moet gewoon afspraken maken op papier, en niet vertrouwen op iemands woord, dus vanaf volgende week staat het op papier, en dan vanaf 2010 is het aardappelland wel van ons.
 
Het vertrouwen in de potermarkt is redelijk, de Spunta is nog steeds 40 cent maat 35/55, de Bintjes 32, maat 35/45, dus dat is best goed, best eigenlijk, maar of het goed afloopt, heb vertrouwen.
 
Volgende week gaan we op vakantie, maakt niet uit of jullie al geld gestort hebben, we hebben al betaald, we gaan naar Tenerife, met het vliegtuig, en ik vertrouw erop dat we daarna weer heelhuids thuiskomen, want dan ben ik benieuwd hoeveel spaargeld er al is gestort,vertrouw op mij.
 

5 september 2008
 
Energie.
 
Het kost veel energie,maar energie kost ook veel.
Wat dat laatste betreft slaat op onze energierekening die we vorige week kregen, meer dan 20.000 euro, ze hadden ons achteraf 4 jaar lang niet verhoogd, we betaalden 100 euro per maand, en dat was nog voor de bouw van de nieuwe schuur met koeling, dat is nu 7 keer zoveel denk ik, maar dat valt dan wel vies tegen niemand was het opgevallen, zelfs onze accountant niet dat we nooit een jaarrekening inleverden, dus dat viel even tegen, dat duurt een paar dagen en dan weet je dat het gewoon zo is.
 
Het kost deze zomer ook veel energie om je rustig te houden, door al die regen kunnen we alles nog niet rooien, en mijn karakter is nou net niet de rust zelve, maar het went want ik weet dat het beter is.
Deze week toch wat Spunta`s gerooid, niet zoals anders zo in de kist, maar via de kieper en stortbak, ivm veel grond door dat we diep moesten rooien en er zaten nog wel enkele rotte knollen in maar voor de droogwand, krijgen we ze wel droog, er staan er nl niet zoveel voor, dat kost dus wel extra energie, maar dat betaald zich terug.
 
Ook zijn de hageluien al afgeleverd, viel nog aardig mee, 80 ton bruto, 5% vocht en 5% tarra, dus voor dit jaar en na zoveel hagel, is dat gewoon goed.
Volgende week gaan we 4ha uien binnnenrijden, deze hebben ook hagel gehad, maar daar zie je niets meer van, alleen dat ze 10% minder kg hebben, maar dat valt dus ook mee, en daarna gaan we de laatste aardappelen rooien.
 
Het koste trouwens ook veel energie om deze collumn te schrijven, onze computer is nl stuk geweest en nu die terug is was ik het wachtwoord kwijt, en de computer wist hem ook niet meer, jaren heeft die hem voor mij onthouden, maar dat koste hem zeker ook teveel energie.
Dus ten einde raad heb ik de man gemaild die deze site heeft opgezet, en net toen ik de mail verstuurd had, toen had ik hem weer, zomaar ineens schoot het mij te binnen, was ook heel simpel, maar dat hoeven jullie niet te weten, ik kan weer vooruit.
 
In aardappelland weinig nieuws, je leest dat er weinig vraag naar pootgoed is, maar als je de Bintjeprijzen en de Spuntaprijzen ziet, dat is toch echt best, zogenaamd weinig vraag, maar er komen wekelijks mensen langs om Spunta te kopen, zelfs een Libanees die door het lezen van mijn collumns wist dat we vrije Spunta`s hebben, hij woont dan ook in Belgie, maar hij heeft er wel veel energie ingestoken om achter mijn adres en telefoonnummer te komen, en hij is ook al op bezoek geweest, en alles in het engels, en dat koste mij veel enegie, maar het lukt, wordt vervolgd.
 

 
19 augustus 2008
 
Topsport.
 
We zitten nog volop in de olympische spelen,opvallend is dat de Nederlandse vrouwen goed presteren, en de mannen maar gewoontjes,mijn vrouw vind dat niets bijzonders, " dat is toch altijd zo"zegt ze dan, maar daar reageer ik maar niet meer op.
Ik maak me druk om mijn eigen prestaties, en die zijn op dit moment maar gewoontjes, we willen veel doen maar kunnen niet.
We hebben de helft van de aardappelen gerooid, en de Spunta`s zitten nog in de grond, en door al die regen zit er ook plaatselijk rot in, dus we moeten de piepers maar gewoon laten uitzieken, en dan moet je geduld hebben, en dat had ik nooit, maar nu wel, ik weet dat het gewoon beter is, het wordt vanzelf wel weer eens droog.
 
Met de uien gaat het matig, na die hagelbui, een perceel is bijna gestopt met groeien, door de hagel is het blad flink beschadigd, en daardoor is er weinig kracht in het blad, en we hebben ook niet gespoten  met mh 30, wordt toch niet opgenomen zegt mijn gewasbeschermer, dus nu hebben we dit perceel maar verkocht, voor 5,5 cent, deze week rooien, we halen nu ongeveer 80 ton, maar dat was anders wel 10 meer geweest.
Het andere perceel met hagelschade, heeft minder last, die zijn wel gespoten met mh 30, deze ligt 100% plat, en door de hagel gaat het nu snel met afrijpen, binnen 2 weken zijn die ook gerooid en in de schuur denk ik, en daarna pootgoedrooien, is nog nooit gebeurd bij ons, eerst de uien en dan het pootgoed, maar ja, wel mooi tijd om de Olympische spelen een beetje te volgen.
 
We hebben nog een perceel met uien, bij mijn broer, die zijn nog knalgroen, dat kan nog wel een maand duren, dat wordt nu het beste perceel, kampioen, maar de prijs die wil nog niet, er zijn er veel, maar dat is het leuke aan uien, er is geen theorie voor, als de export goed gaat lopen, kan het maar zo anders wezen, maar goed dat we niet alle medailles winnen, want dan willen de verliezende landen onze uien niet, wij houden ons gewoon aan de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen, en voor ons is geduld  topsport.

29 juli 2008
 
(B)UITJE
 
Deze collumn is een beetje fout gegaan, de helft staat op de vorige, dus moet je even doorscrollen.
 
Zaterdag avond 19.00 uur , regen, onweer, en... hagel, zo groot als knikkers, en sommige als stuiters, ik denk o mijn uien, op dat moment denk je even niet aan andere uien, 25 mm later is het droog, ik ga gauw naar het land, ik zie de uien van mijn buurman, ineens weet je dat de hele buurt uien heeft, het lijkt wel of ze zijn afgemaaid, hoe zal dat komen.
Het wordt weer donker, weer onweer en weer regen, deze keer 50 mm, en weer denk je , hoe zal dit aflopen?
 
De tv begeeft het ook, dus dan maar weer naar buiten, overal zie je mensen, allemaal kijken en ruiken, want het ruikt vreselijk naar uien, deze keer huilen zij,de sloten staan tot bovenaan vol, het wordt gelukkig donker,dan maar naar bed, slecht slapen en s`morgens vroeg maar weer kijken, het water is aan het zakken,er is nog 15 mm bijgekomen, 85mm dus totaal, en op land zie je eigenlijk weinig water, wel zijn de aardappelruggen erg modderig, en de uien, ze huilen nog,alle punten lijken er wel af 10 ha geklapte uien , 6 week te vroeg,dat is nog het ergste, en ik zie ook nog boven de jongveestal dat er 29 platen stuk zijn gehageld, die staan ook in de prut, het waterschap is drukdoende het water aftevoeren, maar ja je moet geduld hebben, nu moet je doorlezen bij de vorige collumn.
19 augustus 2008
Topsport
 
Het kost veel energie,maar energie kost ook veel.
Wat dat laatste betreft slaat op onze energierekening die we vorige week kregen, meer dan 20.000 euro, ze hadden ons achteraf 4 jaar lang niet verhoogd, we betaalden 100 euro per maand, en dat was nog voor de bouw van de nieuwe schuur met koeling, dat is nu 7 keer zoveel denk ik, maar dat valt dan wel vies tegen niemand was het opgevallen, zelfs onze accountant niet dat we nooit een jaarrekening inleverden, dus dat viel even tegen, dat duurt een paar dagen en dan weet je dat het gewoon zo is.
 
Het kost deze zomer ook veel energie om je rustig te houden, door al die regen kunnen we alles nog niet rooien, en mijn karakter is nou net niet de rust zelve, maar het went want ik weet dat het beter is.
Deze week toch wat Spunta`s gerooid, niet zoals anders zo in de kist, maar via de kieper en stortbak, ivm veel grond door dat we diep moesten rooien en er zaten nog wel enkele rotte knollen in maar voor de droogwand, krijgen we ze wel droog, er staan er nl niet zoveel voor, dat kost dus wel extra energie, maar dat betaald zich terug.
 
Ook zijn de hageluien al afgeleverd, viel nog aardig mee, 80 ton bruto, 5% vocht en 5% tarra, dus voor dit jaar en na zoveel hagel, is dat gewoon goed.
Volgende week gaan we 4ha uien binnnenrijden, deze hebben ook hagel gehad, maar daar zie je niets meer van, alleen dat ze 10% minder kg hebben, maar dat valt dus ook mee, en daarna gaan we de laatste aardappelen rooien.
Het koste trouwens ook veel energie om deze collumn te schrijven, onze computer is nl stuk geweest en nu die terug is was ik het wachtwoord kwijt, en de computer wist hem ook niet meer, jaren heeft die hem voor mij onthouden, maar dat koste hem zeker ook teveel energie.
Dus ten einde raad heb ik de man gemaild die deze site heeft opgezet, en net toen ik de mail verstuurd had, toen had ik hem weer, zomaar ineens schoot het mij te binnen, was ook heel simpel, maar dat hoeven jullie niet te weten, ik kan weer vooruit.
 
In aardappelland weinig nieuws, je leest dat er weinig vraag naar pootgoed is, maar als je de Bintjeprijzen en de Spuntaprijzen ziet, dat is toch echt best, zogenaamd weinig vraag, maar er komen wekelijks mensen langs om Spunta te kopen, zelfs een Libanees die door het lezen van mijn collumns wist dat we vrije Spunta`s hebben, hij woont dan ook in Belgie, maar hij heeft er wel veel energie ingestoken om achter mijn adres en telefoonnummer te komen, en hij is ook al op bezoek geweest, en alles in het engels, en dat koste mij veel enegie, maar het lukt, wordt vervolgd. 
 

29 juli 2008
 
(B)UITJE.
 
Zaterdagavond, 19.00 uur, donder, bliksem, en regen, en.....HAGEL, zo groot als knikkers, en sommige als stuiters, en glashelder, oje dacht ik, mijn uien, niet die van anderen, maar dan denk je MIJN uien, want verder denk je dan niet, 10 minuten en 25 mm later is het droog, ik ga snel naar de uien, en voor ik er ben zie ik die van mijn buurman, want weet ik nu weer, die heeft ook uien, en al mijn buren hebben uien, oje, het lijkt wel of ze afgemaaid zijn, de onze staan achterop, ik denk nog even, misschien valt het mee, O wat erg, ook afgemaaid, dat kan nooit meer wat worden denk je, maar het wordt weer donker en het donderd alweer, gauw naar huis gerend, en dan begint het opnieuw, deze keer zonder hagel, maar wel regen 50mm, nu zitten we opeens op 70, de tv begeeft het ook nog, dus ga maar weer buiten kijken, hoor trekkers rijden zie veel auto`s rijden, dus ik rijd ook maar een rondje, de sloten lopen over, het waterschap is al bezig met het afvoer, tochten worden leeggelaten, en het begint te zakken, dan wordt het gelukkig donker, je kan toch niets meer doen,s`nachts valt er nog 15 mm bij, dus de volgende ochtend, weer snel kijken en weer zijn er veel mensen in de weer, 85 mm hoor je overal, ik ga snel naar het land, de waterschade valt erg mee, alles is de sloot ingespoeld, in de aardappelen staat bijna geen water meer, nu hadden we wel overal greppels liggen, dus dat was niet voor niets, maar de uien staan er triest bij, op 2 plaatsen hebben onze uien schade, bijna 10 ha, hoe zal dat aflopen?
Mijn broer komt ook poolshoogte nemen, we zien dat we niet veel kunnen doen, het water loopt weg, maar wat komt er nog?...
Bij de weg staan 3 auto`s van het waterschap, en wat boeren, dus je kletst wat, je ziet het water zakken, afwachten dus.
Na de middag zie je iedereen de uien spuiten, ik bel mijn gewasbeschermingsman, mooi woord trouwens, niks geen gif of verdelgingmiddelen, wat je nodig hebt is iemand die je gewas, lees uien, beschermd.
Deze man zei," we wachten tot morgen, het komt echt niet op die ene dag aan", en de volgende dag zijn ze dan ook gespoten, in de hoop dat de wonden helen, maar alle pijpen die eraf zijn staan vol water,  komt dat goed?
 
We zijn nu 3 dagen later, en van alle kanten komen de uienproffessors voor de dag, en het ergste is, iedereen heeft een andere mening, de een zegt dat ze binnen 2 weken dood zijn, en een ander dat je ze goed kunt bewaren, nou daar kun je niks mee, ook is er al een boer die de uien met een rol heeft laten strijken, in de hoop dat er dan geen water inkomt, ik zelf denk dan, dat als een ui nog niet aan strijken toe is, dat je het dan niet moet forceren, want die ui komt weer een beetje overeind, en dan?
Ik ben vanavond weer even wezen kijken, en het is wonderbaarlijk hoe het gewas zich langzaam hersteld, het water is bijna uit de pijpen, op de plaats waar het gaatje zit, is de ui gaan knakken, dus hij sluit zelf het gaatje een beetje af, en ik zie weer enkele punten erboven uitsteken, het hele gewas is wel wit-grijs van kleur, door de hagel en de regen, maar ik heb goede hoop dat als het een beetje droog blijft in augustus, en dat als de ziekte bestrijding een beetje helpt, dat we toch gewoon uien rooien, en afleveren, en dat we komende winter nog zullen denken, oja, in juli hadden we nog een naar buitje, maar wij hebben toch nog een mooi uitje.
 
ps, als er mensen zijn die ervaringen hebben met hagel, willen die dat dan op het uienforum zetten, dan kunnen we van elkaar leren, ik hoop dat Dca hier ook aan meewerkt.
 

27 juni 2008
 
Poule.
 
 
De voetbalpoule heb ik niet gewonnen, bij het voetbal wint altijd degene waar ik niet voor ben, nou weten jullie al wie er zondag gaat winnen, maar deze keer gaat het anders, denk ik, maar ik heb geen poule ingevuld, ik zie wel.
 
De aardappelpouleprijzen zijn wel bekend, met als uitschieter Spunta, deze keer bijna net zo hoog als onze vrije handel prijs, gaat de goede kant op, er zijn steeds meer vrije Spunta, en ook nu vandaag zijn ze al weer 40 cent, ook de Bintjes gaan richting 40 cent, waar moet dat heen?
De prijzen die altijd tegenvallen zijn de frietrassen, dat betekend dat de frietindustrie de pootgoedprijs dicteert, handelshuizen lijken soms zo blij te zijn dat ze een frietras mogen leveren dat ze ze bijna weggeven, in dure jaren valt dat extra op, want dan kunnen ze echt niet meekomen, er zijn er die wel 10cent minder betalen , dan de gemiddelde pouleprijs, ik snap ook niet dat als je ze verkoopt dat je dan een staffel maakt met de link naar vrije rassen, bij Innovator heb je nog dat het een goed ras is tegen aaltje, dan mag je iets minder beuren, maar bij ieder ander frietras is het gewoon dat de macht bij de verkeerde partij ligt, en hoe kleiner het handelshuis hoe lager de frietprijs, kijk ze allemaal maar na, ik heb door mijn nieuwsgierigheid al wel 100 rassen kunnen controleren, iedereen heeft wel een buurman die een ander handelshuis heeft, nou ga dan gewoon vragen of ruilen dan zie je het.
 
Vandaag in het Agrarisch dagblad gelezen[het lijkt wel een Agrifirm blaadje tegenwoordig] wat je tegen erwinia moet doen, ze hebben een enquete gehouden onder stammentelers die al 5 jaar erwinia vrij zijn, het blijkt dat zij de oude knollen uit de partij halen en ze snel droog blazen, zeer schokkend nieuws dus, volgens mij doet iedere pootgoedboer dat, maar de reden dat we dit jaar weinig zwartbeen hebben, is volgens mij dat we vorig jaar bijna alle aardappelen volvelds hebben doodgespoten, dus niet geklapt en gespoten, en dat kan misschien wel de grootste boosdoener zijn, zullen we wedden,ik maak wel een poule.
 


 
5 juni 2008
 
Zuur. 
  
Het kan verkeren, vorige keer nog vrolijk, deze keer een beetje zuur, omdat we de uien nog hebben, de laatste dan, 20 gevraagd, en nu maar hopen dat het nog de kostprijs opbrengt, maar ja dat doe je zelf, we hebben zelf gepould, en deze laatste zijn wat minder dan gedacht.
 
Zuur is ook een beetje de aangifte,bijna hetzelfde als vorig jaar, maar toen is er veel afgekeurd, dus het totaal is nog maar gissen, maar wel minder vrije rassen, een beetje dom,Spunta minder, en vorig jaar was dir ras hardstikke duur, ook nu weer  32 cent, Bintje kun je nu heel goed verkopen, en de frietfabrikanten zijn ook goed te spreken over de Bint het afgelopen seizoen, maar de consumptie prijs was gewoon slecht, dus als je dan voor een ander kiest, die wordt echt niet beter betaald, of je moet alle fabrieken blokkeren, misschien dan...
 
Zuur is ook de melk die zondag bij veel boeren niet is opgehaald, de DDB dacht dat het hielp, dat als je alles blokkeerd , dat dan de prijs stijgt, ik was er eerst niet mee eens, omdat het je eigen fabriek is, deze mensen moeten de hoogste prijs voor onze melk realiseren, maar nu ik hoor dat in Duitsland en Oostenrijk de prijs omhoog gaat en dat de LIDL, in Duitsland de consumptiemelk met 10 cent heeft verhoogd, denk ik, is er hier niet meer mogelijk, moet onze LTO toch eens niet over de grens kijken?
Dus ik was eerst niet voor, ook omdat het altijd zo lullig lijkt, als boeren demonstreren, ik wil het nog net niet dom noemen, maar als je bij Nova komt, en je hebt alleen maar een woordvoerder die plat proat, en allemaal boeren er omheen die nog net 1 tand in de mond hebben, en soms loopt er ook nog een boerin tussen met een zakdoek over het hoofd,zit daar soms boter onder?,dan denk ik , hier sla je de plank mis, en je verzuurd het voor de anderen, beetje dom allemaal, maar ja misschien helpt het wel.
 
Zuur is ook de selektie, er is veel bont, bij ons is alles al door de 1e keuring maar we moeten er nog wel een keer door, om het echt op te schonen, en dat doen we nu met de kar, helemaal tegen mijn principes, maar ik wou het wel eens proberen, dus eentje gehuurd, en het gaat best, alleen nu ga ik weer een beetje groeien, en dat is dan een beetje zuur, en de komende weken ook nog veel voetbal, en dorpsfeest, dus eigenlijk moet ik weer gaan lopen, anders groei ik dicht, nog even een voetbal tip, mijn favorieten, Nederland en Rusland, en dat is zuur voor de rest.
 

 
9 mei 2008
 
Vrolijk.
 
I
k ben in een vrolijke bui, het is mooi weer, aardappelen zijn aangefreesd, uien staan perfect, gras net gekuild, en het allerleukste, we hebben nog uien in de koeling.
 
 
In februari dacht ik, er zijn 100 kisten leeg en die moet ik leeg in de koeling zetten, waarom zou ik daar geen uien in doen, ik heb altijd gedacht dat er minder uien zijn dan we allemaal dachten, dat komt door de CBS, die gaan uit van zoveel ha, maar de ha opbrengsten waren volgens hun te hoog, ja dan kom je aan het eind tekort, maar ja dat weet je niet zeker, het heeft wel met export te maken, maar om mij heen zag je alle uien weggaan, wij zelf ook, toch maar 200 ton verkocht, we hebben ze al eens op het land gereden, dus met die gedachte is het toch anders, maar nu, de koeling stond toch nog aan voor de Lady Rosetta,staan ze lekker in de koeling duur te worden, maandag waren ze 12, dinsdag 13, donderdag 15, en vandaag 17, en 20 uit de koeling, ja daar doe je het voor, maar ja het blijven uien, dus je moet ze wel een keer verkopen.
 
 
Om nog even terug te komen op het vorige stukje, dat ging dan over dat ik het raar vond dat dca de uienpoule promoot, nu is die poule niet doorgegaan, en toch worden de uien duurder, dus iedereen die ze had willen poulen mag wel heel blij zijn dat ze ze nog vrij hadden, anders had je toch moeten afrekenen met de poule 1 cent en 3% commissie, die getallen waren veel te hoog,daar word je niet vrolijk van, wat zijn eigenlijk de kosten voor zo`n poule?, ik ben nog steeds blij dat het niet is doorgegaan, want anders hadden ze nu gezegd"zie je wel door de poule worden ze duurder" en nu gewoon door de markt, ze zijn niet aan te slepen, en volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe prijzen, het blijft een ui.
 
 
Ik mag trouwens nog steeds niet op het dca forum, ze vinden dat ik hun irriteer, snap ik echt niets van, zoals nu moet je dat forum gebruiken om elkaar de prijzen door te geven, en nu kunnen sommigen het niet omdat ze zijn geblokt, en daar maakt de handel gebruik van, maar goed ik heb goede hoop dat ze me weer toelaten, en al die anderen ook weer, zo is het ook maar een slechte reklame voor zo`n bedrijf, en nu houd ik eroverop, want net was ik nog zo vrolijk.
 

  
 
 
9 april 2008 
 
Nuchter Boertje.
 
Hoezo nuchter boertje zult u denken, alle boeren zijn toch nuchter?, ja daarom,mijn pseudoniem is al 2 jaar nuchter boertje, op het uienforum van Dca, daar kun je dus annoniem meediscussieren op een forum over uien, het kan ook over pootgoed en consumptie of melk, mest , ja zelfs over rente, omdat dat annoniem gebeurd kun je dus alles zeggen, maar er zijn wel spelregels, je mag geen namen noemen, of schelden of iemand kwetsen, daarom durf ik er wel voor uit te komen dat ik nuchter boertje ben, of beter gezegd was.
Sinds dinsdag ben ik eraf gegooid, en ik heb niet gescholden, geen namen genoemd, en niemand gekwetst, maar ik heb het raar gevonden dat Dca de nieuwe uienpoule promoot, dus dan kom je aan hun geld, en dan moet je eraf, terwijl ik gewoon lid ben, contributie betaal, en dus vaak kijk want als je de uien en pootgoedprijzen, in mijn geval,wilt weten dan blijf je wel goed op de hoogte, de reden dat ik het op deze site zet, is dat anders niemand het weet waar nuchter boertje is gebleven, en misschien is dat wel met meer mensen gebeurd, ja en als je geheim wilt blijven dan komt niemand daarachter, ik vind het dus een rare zaak, maar de kans is nu ook aanwezig dat deze collumns er ook afgaan, want iemand die deze site ooit medegemaakt heeft, werkt inmiddels ook bij Dca, en misschien mag ik dit ook wel niet schrijven, dus als dit morgen ook weg is dan wonen we niet in Nederland, maar in Tibet, misschien zijn er onder jullie wel lezers, die ook vaak op de Dca site kijken en er gebruik van maken, als je ook nare ervaringen hebt zet het dan op dat forum,misschien draaien ze het dan weer terug, en leven we weer in een vrij Nederland, zo dat lucht op, want die site is wel goed, ik ben er altijd veel wijzer van geworden, vooral als je vrije produkten hebt.
 
Morgen gaan de laatste uien de grond in, dan zit er 13 ha in, mooi op tijd er kan nog zat onder groeien, en dan moeten ze ooit weer verkocht worden, eerst moet deze oogst nog weg, wij hadden 10 ha, daarvan is 3.25 ha verkocht voor 10 cent afland, 3.25 ha afland voor 9 cent, en nu 100 ton uit de schuur voor 8 cent en 100 ton voor 7.5 cent, we hebben nu nog 125 ton, en die hebben we in kisten geschept en die staan in de koeling, omdat ze aan het eind nog best wel eens duur kunnen worden omdat ik vind dat er niet zoveel meer zijn en als er echt meer vraag komt, er nog wel eens tekort kan komen, daarom zie ik ook niets in een poule, als ze duur worden krijg je te weinig omdat er 1 cent kosten afgaan en nog eens 3% provisie, dan kan ik zelf ook wel poulen, uien moet je voor jezelf telen, er is al zoveel poule in de landbouw, en contracten, dus houdt nog iets vrij.
Maar dat kan je niet zomaar zeggen want daar staat de 'doodstraf' op, en dat is dus het einde van nuchter boertje.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.