De oorsprong.
Kornelis Lieuwes de Vries is de kweker van Bintje. Hij werd op 25 februari 1854 geboren te Hardegarijp en overleed op 20 november 1929.
Het succes dat hij met Bintje boekte, is nooit geëvenaard, hoewel talrijke kwekers fanatieke pogingen ondernamen en ondernemen.
De Vries was van 1890 tot 1920 hoofd van de openbare lagere School in Suameer.
Op foto’s toont hij de gedreven blik die hem zo kenmerkte. K.L. was een man die ervoor ging. Volharding, werklust en inzicht maakten hem succesvol.
Het kweekwerk verrichtte hij in opdracht van de Friesche Maatschappij van Landbouw. De Vries, in het bezit van de aktes landbouwkunde en tuinbouwkunde, verzorgde ook avondcursussen land –en tuinbouw. Hij was een onvermoeibare boerenzoon.
|
|
Het succes van de Friese kweker bleef niet onopgemerkt. Tijdens tentoonstellingen behaalde hij verschillende prijzen. H.M. de Koningin reikte hem onder meer twee zilveren medailles uit. Hier gingen jaren noeste kweekarbeid zonder erkenning aan vooraf.
In 1902 lanceerde De Vries drie succesvolle rassen: Douwe Jan, De Wet en Frisius. Het eerstgenoemde ras werd genoemd naar een zoon van hem.
De zoon dáár weer van heet Kornelis Lieuwe de Vries. Hij leeft en heeft Bintje.info voorzien van informatie.
Het ras Bintje – een kruising tussen Munstersen en Fransen - werd in 1905 gekweekt.
|
|
Bintje Jansma, de schoonheid die K.L. vernoemde, was toen 17 jaar oud. Zij zat dat jaar niet, zoals vaak wordt beweerd, bij De Vries in de klas. Ze stierf in 1976 te Franeker als Bintje Pebesma.
De Vries kweekte maar liefst 125 bruikbare rassen. En zijn leerlingen mochten daarvan getuige zijn. Het aardappelzaad groeide namelijk in zogenaamde bokkingkistjes, die in de vensterbanken van de school stonden.
In Suameer gedenken twee aardappelplanten uit hardsteen gehouwen, aan de kwekersglorie van Kornelis Lieuwes de Vries.
Als de opkomende zon het beeld verwarmt en belicht, komen die planten tot leven, alsof ze willen zeggen:
Bintje moet blijven!